Friday, December 31, 2010

Pari Singgang Serani

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Inilah lauk ikan pari masak singgang serani. Sebenarnya ini lauk semalam, baru sempat nak n3 hari ni. Semalam nak n3 lauk singgang ni, tapi busy sangat dok melayan gambar2 tu yg tak sempat. Lagi pun masih lagi dok teruja dngn penghargaan dari Ben Ashaari. Terima kasih sekali lagi. Resepi singgang serani adalah dari jiran sepagar Ben...sapa lagi kalau bukan Mat Gebu. Mat berdua ni mmng femes di kalangan blogger.Sebut je nama diaorang, semuanya dah tau kan.
Lauk singgang ni macam masak singgang2 yg lain juga...cuma saya nak rasa singgang yg di letak belimbing buluh...waduh masam tetapi sedap. Kalau lauk masam2 pedas ni mmng kegemaran saya dan suami....kalau makan tu berselera betul..lagi2 hirup kuahnya....dengar jiran sebelah...punyalah asyik gitew menghirup kuah singgang ni. Oklah Mat, izinkan akak kopipes kat sini ya...akak tambah belacan dan daun kesum...jngn marah ya....akak mmng suka letak belacan dan bau daun kesum tu. Jom kita lihat bahan2nya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 6 keping ikan pari, pilih jenis lembut (pari helang)
  • 10 biji belimbing buluh
  • 2 batang serai, dititik
  • 4 keping asam gelugor
  • 1/2 kiub pati ikan bilis "maggi" (optional)
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 4 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/3 inci lengkuas*
  • 1/3 inci halia*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 2/3 camca teh lada hitam biji*
  • 20 - 25 biji cili padi*(*ditumbuk lumat)
  • sedikit belacan*-(saya tambah)
  • daun kesum secukupnya-(saya tambah...suka aromanya)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dibersihkan, perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit, cuci dan toskan. Belimbing buluh, dibelah 2 tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biar mendidih.
  3. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan asam belimbing,saya masukkan sekali daun kesum... masak sekejap, rasa, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.
CATATAN MAT GEBU :- Singgang ini agak masam, jadi siapa yang kurang gemar, boleh kurangkan bilangan asam keping tadi atau tak payah letak, memandangkan belimbing buluh pun sedia kala masam...

14 comments:

  1. salam kak Yatie,
    sedapnya singgang tu hirup lak panas2 memang best...saya bw kuih talam tokyo ni nk kasi akk rasa...hehe btw thanks berkongsi resepi kuih yg sedap tu...:)

    ReplyDelete
  2. sedapnya singgang pari tu...dapat hirup kuah pun dah cukup best..he..he..

    ReplyDelete
  3. Salam Yatie...
    Kecur air liur nengok singgang yg masam2 tu...!

    ReplyDelete
  4. alahai kak, bila baca part yg akak kata masam masam pedas tu terus terkecur air liur...padahal baru je seminit habis dinner ;-)

    ReplyDelete
  5. salam kak... terliur dah nih! sedap singgang2 nih... kite pong mcm akak suker buh belacan ngan daun kesum... leh abes sepiyuk dbuatnyer! hihi

    ReplyDelete
  6. mmm ayu tak makan pari, but boleh gantikan dgn ikan ape yer kak yang sesuai? Boleh bg cadangan?

    ReplyDelete
  7. Salam kak yatie..wahh saya suka singgang ni, hehe, selamat tahun baru yea kak...

    ReplyDelete
  8. @Niezawkmsalam, wow selera kita samalah....mmng sedap masak singgang ni...mekaceh ya bawakan akak talam tokyo tu...thanks juga sudi mencuba..

    ReplyDelete
  9. @Mas
    mmng part hirup kuah tu yg best...kalau pedas, maunya tersedak2..kah3...

    ReplyDelete
  10. @Azita Zain
    wkmsalam, kecur ke kak..apa kata akak masak singgang serani ni ya...sedap tau..

    ReplyDelete
  11. @zarin
    kecur ke...akak pun sama, kalau tngk orng lain masak, kecur je di buatnya..lagi2 lauk singgang ni..

    ReplyDelete
  12. @hanamsalam, mmng sedapkan lauk singgang ni....biasalah kita orng jowo,takleh tinggal belacan tu...sedapkan..

    ReplyDelete
  13. @Ayu Safieza
    terpulanglah pada selera Ayu..ganti je dngn ikan lain..

    ReplyDelete
  14. @Mat Gebu
    wkmsalam, mmng sedaplah Mat resepi singgang serani ni...thanks..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails