Lauk singgang ni macam masak singgang2 yg lain juga...cuma saya nak rasa singgang yg di letak belimbing buluh...waduh masam tetapi sedap. Kalau lauk masam2 pedas ni mmng kegemaran saya dan suami....kalau makan tu berselera betul..lagi2 hirup kuahnya....dengar jiran sebelah...punyalah asyik gitew menghirup kuah singgang ni. Oklah Mat, izinkan akak kopipes kat sini ya...akak tambah belacan dan daun kesum...jngn marah ya....akak mmng suka letak belacan dan bau daun kesum tu. Jom kita lihat bahan2nya.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 6 keping ikan pari, pilih jenis lembut (pari helang)
- 10 biji belimbing buluh
- 2 batang serai, dititik
- 4 keping asam gelugor
- 1/2 kiub pati ikan bilis "maggi" (optional)
- Air secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/3 inci lengkuas*
- 1/3 inci halia*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 2/3 camca teh lada hitam biji*
- 20 - 25 biji cili padi*(*ditumbuk lumat)
- sedikit belacan*-(saya tambah)
- daun kesum secukupnya-(saya tambah...suka aromanya)
- Ikan pari dibersihkan, perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit, cuci dan toskan. Belimbing buluh, dibelah 2 tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biar mendidih.
- Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan asam belimbing,saya masukkan sekali daun kesum... masak sekejap, rasa, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.
salam kak Yatie,
ReplyDeletesedapnya singgang tu hirup lak panas2 memang best...saya bw kuih talam tokyo ni nk kasi akk rasa...hehe btw thanks berkongsi resepi kuih yg sedap tu...:)
sedapnya singgang pari tu...dapat hirup kuah pun dah cukup best..he..he..
ReplyDeleteSalam Yatie...
ReplyDeleteKecur air liur nengok singgang yg masam2 tu...!
alahai kak, bila baca part yg akak kata masam masam pedas tu terus terkecur air liur...padahal baru je seminit habis dinner ;-)
ReplyDeletesalam kak... terliur dah nih! sedap singgang2 nih... kite pong mcm akak suker buh belacan ngan daun kesum... leh abes sepiyuk dbuatnyer! hihi
ReplyDeletemmm ayu tak makan pari, but boleh gantikan dgn ikan ape yer kak yang sesuai? Boleh bg cadangan?
ReplyDeleteSalam kak yatie..wahh saya suka singgang ni, hehe, selamat tahun baru yea kak...
ReplyDelete@Niezawkmsalam, wow selera kita samalah....mmng sedap masak singgang ni...mekaceh ya bawakan akak talam tokyo tu...thanks juga sudi mencuba..
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletemmng part hirup kuah tu yg best...kalau pedas, maunya tersedak2..kah3...
@Azita Zain
ReplyDeletewkmsalam, kecur ke kak..apa kata akak masak singgang serani ni ya...sedap tau..
@zarin
ReplyDeletekecur ke...akak pun sama, kalau tngk orng lain masak, kecur je di buatnya..lagi2 lauk singgang ni..
@hanamsalam, mmng sedapkan lauk singgang ni....biasalah kita orng jowo,takleh tinggal belacan tu...sedapkan..
ReplyDelete@Ayu Safieza
ReplyDeleteterpulanglah pada selera Ayu..ganti je dngn ikan lain..
@Mat Gebu
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedaplah Mat resepi singgang serani ni...thanks..