Thursday, November 11, 2010

Sardine Puff

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hari ini buat pertama kalinya saya gunakan PUFF PASTRY ...Kelakar betul jadinya, ingatkan saya seorang je yg jakun bila jumpa puff pastry ni, rupanya ramai lagi kawan2 yg buat pertama kalinya jumpa benda ni di pasaran. Semalam tersenyum saya bila baca n3 K.Nor pasal hatinya yg berbunga2 ceria...ingatkan apalah, rupanya gara2 puff pastry ini jugalah. Kebetulan malam tu saya baru mengayakan puff pastry kesayangan saya ni. Masa nak mulakan projek ni, teragak2 juga..kot2 tak menjadi...sayang je puff pastry yg sepeket tu. Dalam hati berbisik..mesti boleh...mesti jadi. Alhamdulillah cubaan pertama menjadi dan sedap sangat.

Pertama kali jumpa di pasaraya Tesco, masa tu kebetulan jumpa...cari barang lain,lain pula yg jumpa....itulah puff pastry....seronok sangat masa tu.....cari lagi dan lagi.... cari punya cari tinggal satu pack je. Dalam hati dok terfikir, mana cukup ni setakat 10 keping je isinya. Dalam kepala dah terbayang2 kesedapan dan kerapuhannya bila di masak. Tapi tak apalah dari takde, lain kali cari lagi...masa tu borong sampai 10 pack.....aduh tamaknya...kih3....

Ok lah mari kita lihat bahan2 sardine puff ni. Ini hanya gambar je..puff nya dah habis...
Resepi ni saya ambil dari Dapur Tanpa Sempadan....siapa lagi kalau bukan Ah Mat Gebu. Terima kasih Mat berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni...akak kopipes kat sini pulak ya. Kali ni saya buat inti sardine, lain kali buat inti lain pulak....tunggu jumpa puff pastry nya lagi..



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 pack "puff pastry" jenama "KAWAN" (1 pack ada 10 keping berukuran 4 x 4 inci)
  • 1 tin kecil sardine
  • 1/2 biji bawang besar, didadu
  • 1 ulas bawang putih, dicincang
  • 1/2 cm halia, dicincang
  • 2 biji cili padi, hiris halus
  • 1 camca besar kicap cair
  • 1 biji limau kasturi, perah jusnya
  • 1/2 cawan mix vege
  • 1 kuning telur, untuk disapu
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan sardine dan kacau rata.
  2. Pecah2kan sardine tadi hingga hancur sedikit. Tambah mix vege dan juga kicap cair. Gaul rata dan masak hingga kering. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata, matikan api dan alih ke dalam pinggan. Biar sejuk.
  3. Keluarkab puff pastry dari freezer, biarkan 10 - 15 minit hingga sedikit lembut. Panaskan oven pada suhu 200C. Ambil sekeping puff pastry, potong 1/2 supaya menjadi 3 segi-saya belah 2 je. Satu bahagian dikelar2 sedikit dan satu bahagian diletak inti kurang lebih 1 1/2 camca teh. Tutup dengan bahagian yang berkelar dan tekan tepinya dengan garfu supaya bercantum. Alih ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentaga. Buat hingga siap.
  4. Sapu kuning telur atas permukaa puff, dan bakar 25 minit atau hingga puff menjadi kuning keemasan, bergantung pada oven masing2. Keluarkan puff dan sejukkan atas jaringan.
CATATAN MAT GEBU :- Kepada yang memiliki oven jenis ada sistem "kipas", boleh "on" kan kipas masa membakar puff pastry. Ini kerana angin panas dari kipas tadi akan membantu puff pastry kita naik lagi gebu dan bersarang....

14 comments:

  1. oooo yes!! hari ni hari pastry puff sedunia! nantikan kemunculan puff k.nor lak.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...

    sedap nie kak yatie...:)
    sy belum dapat imagine lg cmner rupe pastry tu.Nnt nak try beli satu laa..

    ReplyDelete
  3. salam kak yatie..selamat pagi...
    Ni mat gebu dtg, kita bawak air kopi je, sarapan kat dapur akak jelah eks...

    ReplyDelete
  4. kak yatieeeeeeeee... aiiiii missssss uuuuuuuuuu!!!!!!! alaaaaaaaaa...mata kita semakin sakit sana sini tyg pufff huh! nak jugak!!!!!! akak sihat ke kak? :D kita baru nak warm up sikit ni :D

    ReplyDelete
  5. oo kat sini pun ade puff ye,kita guna roti paratha je heheheh mmg puff sedunia dah ni

    ReplyDelete
  6. Salam K.Yati..bkk2 blog je K.Yatie dh buat Puff..baru plan nk wat ..haa skrg tgh froz tu..hr ni kita nk buat gak lah..tp intinye sosej je dlu...buat bekalan sekolah ank...

    ReplyDelete
  7. cantiknya puff akak.....haa..ha...mas pun tergelak ngan cerita kak nor....kelakar kan...

    ReplyDelete
  8. K.Nor,
    kebetulan masa Yatie buat tu dok tersengeh2 gembira....maklumlah first time jumpa benda alah ni..tup2 n3 K.Nor smlm pasal pastry puff ni...tu yg semangat tul nak n3 pagi2 ni...yess hari pastry puff sedunia....tak sabar nak tngk kemunculan puff akak...mesti cungg abes....hi3...

    MysDear,
    wkmsalam, mmng sedap puff ni bila di mkn panas2..kalau nak tngk rupa puff asal ni pergi umah K.Nor ya...yatie lupa nak tangkap gambar puff pastry tu..

    ReplyDelete
  9. Mat Gebu,
    wkmsalam, tentu boleh je sarapan kat sini..tapi sardine puff tu dah abeslah...nnti akak masak yg special sikit ya....tetamu kehormat ni...mesti masak sedap2..hi3..

    Ika,
    Miss you too...akak sekeluarga baik2 saja..tulah akak jeles tngk orng dok tayang puff, sedangkan sejak balik Msia baru ni jumpa...dah tu sepeket je...lain kali nak cari lagi buat stok kat umah..

    ReplyDelete
  10. Chik Mimi,
    Betullah hari puff sedunia..kalau buat puff lain kali mesti buat akak tersenyum je...guna paratha pun sedap gak...lenkali nak cuba gaklah...

    Ina,
    buat je..tak kisah inti apa, asalkaan di gemari anak2 dan suami...

    Mas,
    terima kasih...tulah buat akak tersenyum je cerita pasal K.Nor, ingatkan akak je yg ketinggalan pasal puff ni..rupanya ada gang....

    ReplyDelete
  11. bilala saya nak buat puff ni...saya ingatkan buat cam kulit karipap tu, rupanya blh guna yg ready made yea...kena carik nih...masuk list dulu..heee

    ReplyDelete
  12. salam kak..
    nak tanya lah kak...klu buat guna puff pastry ni nak kene nipiskan dulu ke kulitnya atau terus guna jer....

    p/s : kak yatie dah dok jb kan...klu nak dapat byk stok akak cari kat MIDAS, Smart pandan Jb. lia selalu beli kat sana...ada byk....

    ReplyDelete
  13. salam kak...teringin nak wat sardin puff nih..tgh jimat2 gune sardin.. tp akan buat jugaklah! nnti dh abes bli lagik! hihihi

    ReplyDelete
  14. Anna Qawina,
    Dulu akak ingt pun mcm tu...rupanya ada yg ready made...bila teringin tu bolehlah mencuba....senang dan sedap..

    Mamamya,
    wkmsalam, tak payah nipiskan dulu...terus guna je...terima kasih atas info tu...

    Hana,
    wkmsalam, teringat akak masa kat US, kena jimat2 stok sardin...maklumlah brng mcm kat Msia susah dpt....alahai buat je...abes beli lagi manyak2...kih3....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails