Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1/2 cwn ikan bilis
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
salam yatie sihat ke lamanya tak buat cucur nasi ni sedap ler pulak
ReplyDeletekak yati..nasi tu blend sampai hancur halus ke sedang2 je? pastu mmg kembung cantik tu mmg tak letak soda ke apa2 ke ye..mmg cantik kmbung jeee
ReplyDeletesalam yatie.. wahhh ni cucur dia arini ya.. k.nor tak pernah buat lg cucur nasi nih sedap ek?
ReplyDeletewah kak, cantik kuih tu kembung yer....nampak lembut jer...nanti nk try gak la...
ReplyDeleteChik Mimi,
ReplyDeleteCubalah, mmng sedap cucur nasi ni...lembut je...
Waaaaa...ni harus mencuba try test..lain dari yang lain nihh....
ReplyDeleteIzah= Blend nasi tu sampai halus, pastu masukkan ikan bilis, bwng besar dan bwng putih...kisar halus....pastu gaul bersama tpng....nak goreng tu guna tngn je..tu yg cantik bulat2....klau guna sudu tak bulat...mmng takyah guna soda...cucur ni lembut dan gebu...cubalah....
ReplyDeleteK.Nor, mmng sedap cucur ni...mula2 dulu terperanjat gak bila mak buat guna nasi....bila dah cuba...bnyk kali yatie buat...mmng sedap kak...cubalah..
ReplyDeleteMas= mmng kembung dan lembut je cucur ni...dah sejuk pun tetap sedap dan lembut...
ReplyDeleteMat= cubalah...mmng sedap cucur nasi ikan bilis ni...letak nasi tu yg buatkan cucur ni lembut je bila dah sejuk...
ReplyDeletesalam, kak yatie.. baru tau cucur nasi ni, mak kita tak pernah ajar.. haha
ReplyDeleteassalamualaikum pn.Yatie..selamat berkenalan..jumpa dapur yatie n tertarik dgn resepi ni..tak pernak buat jemput bilis campur nasi..makcik nak cuba sekarang juga buat minum petang..cucu tengah merengek nak makan jemput bilis..terima kasih ya..
ReplyDeletepenah try sebelom nih cucur nasi nih.. mmg sedappp! kiternyer kat luor rangup tp lembut kat dalam. otomatik mmg akan kembung sbb ader nasik tuh... kan kak kan kan..... cam nak wat bekpes esok jerk! thanx kak...
ReplyDeletesalam...buat pertama kalinya ade cucur nasi ikan bilis....nak buat jugak ! sebelum ni kalau cucur roti ikan bilis tu biasa lah buat....kwang3x....tk resepi ini....lepas baca nak C & P
ReplyDeletemie xpenah buat cucur guna nasi kak yatie.ni ilmu baru ni,nnt nk tryla...hari ni hari mencucurla kak yatie,mie pn buat cucur pagi tadi,hhehehe....
ReplyDeleteYusa= hah3 klakor je....meh akak ajar buat cucur ni..sedap tau....
ReplyDeleteMohdanmeriam= wkmsalam, terima kasih sudi singgah sini...mmng sedap dan lembut cucur ni....cubalah...
Hana= mmng rangup diluar dan lembut di dlm....akak tak kira, kalau rasa nak mkn terus je buat....sbb semuanya suka..
Sonata= wkmsalam, mcm pelikkan...cubalah, anda pasti tau hasilnya...
ReplyDeleteMimiey= bila hari hujan ni mmng sedap mkn cucur/jemput2...kalau nak kelainan cubalah cucur nasi ni.....sedap dan lembut walau dah sejuk....cubalah..
Salam Yatie. Along nampak kat umah Madiha, terus buat tp Cucur Udg Geragau...hehe. Maceh ya kasi idea, sori kita menderhaka respi dah ubah suai dgn apa yg ada....memang sedap tambah nasi! Lembut je... maceh sekali lagi.
ReplyDeletemmg sedap la lagi sedap kalau d tambah kelapa parut dlm adunan lih cuba sedap lemak2 rasa nya tq
ReplyDeletesalam kak yati..memang tergoda cucur @ cekodok ni kak..xpernah lagi saya makan cucur nasi ni selalunya cucur tepung je...saya amik resepi ye kak nak cuba...thanks.
ReplyDeletesalam kenal,
ReplyDeletecam sedap sgt..kita amik rcpnya ye..
salam perkenalan,nampak sodap cucur2 blh share rcpnye...selalu wat cucur bilis gn tpg je,bile sejk jd krs,,thanks...
ReplyDeletecucur nasi boleh gak campur jagong n kentang potong dadu.
ReplyDeletethanx...cedap
ReplyDeletemak mertua sy ckp, org dulu2 mmg gunakan nasi utk lembutkn cucur.tak kira la cucur apa pun
ReplyDeleteKak Yatie, terima kasih atas resepi ni. Suami saya suka sangat makan ! Saya pun suka hehe.
ReplyDeletehttp://sweethoney86.blogspot.com/2012/10/cucur-nasi-ikan-bilis.html
Salam Kak yatie..Memang Power laa Cucur ni...I tengok..terus je try bikin buat juadah berbuka puasa..awak semua jgn upa coba..sedap gilerr
ReplyDeleteSalam kak yatie...memang power cucur ni..saya tengok,terus je i try bikin buat juadah berbuka puasa...try awak semua..power gilerrr
ReplyDeleteAssamualikum Puan saya mohon share resepi ini. tkasih
ReplyDelete