Thursday, February 25, 2010

Bingka Jagung

Salam sejahtera dan bertemu kembali. Sebenarnya hari ni saya buat kuih bakar jagung/bingka jagung. Buat kuih bakar ni taklah susah mana, kalau nak makan....mestilah kena merajinkan diri. Kalau kat Msia tu bolehlah beli kat pasar malam ke,kat tepi jalan ke atau harapkan jiran2 bagi(ngendeng), ni kat negara orang mestilah kena tahu serba serbi. Lagi2 bab memasak...kalau tak berlaporlah jawabnya. Biasanya saya buat main agak2 je..tapi menjadi. Kali ni saya ikut resepi CMG di my resepi. Kalau ikut resepi Che Mat ni memang tak menghampakan....menjadi dan sedap. Oklah mari kita lihat resepinya ya...Saya minta izin copy kat sini ya che mat.



Bahan-bahan
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir
* 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
* 200 ml air
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
  2. Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
  3. Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih.

4 comments:

  1. rajinnya tie..akak rasa kuih ni paling cerewet sekit nak buat

    ReplyDelete
  2. bingka mmg fav akak laki bini. klu bakar bingka2 ni mesti sampai berkerak sikit. sedapp!!

    ReplyDelete
  3. Fuzidss>> takdelah cerewet mane kuih ni...mudah je nak membuatnya...

    ReplyDelete
  4. Ain>> betul tu ain..tang yang kerak tulah yg paling sedapkan...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails