Bahan (A)
- 6 biji kuning telur (gred A)
- 30gm gula halus
- 80ml susu cair
- 80ml minyak masak
- 100gm tepung naik sendiri
- 2 sudu kecil coffee emulco
- Pukul kuning telur dan gula hingga sebati. Masukkan tepung berselang seli dngn minyak dan susu cair.
- Masukkan coffee emulco dan pkl sebati. Ketepikan dulu.
- 6 biji putih telur
- 12gm tepung jagung (2 sudu besar, rata)
- 125gm gula halus.
- Pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga bertanduk.
- Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kaub balikkan.
- Masukkan 1/4 dari bhn (A) dan kaub balikkan.
- Masukkan kesemuanya dan kaub balikkan hingga rata semuanya.
- Tuang dlm loyang.(loyang berlubang 22cm)
*loyang jgn digris. Boleh dilapik dgn kertas minyak dan sapu sedikit butter/majerin di dasarnya sahaja.
Bakar dlm suhu 160C + - 50 mins. - Bila dah masak, keluarkan dari oven dan terbalikkan. Biarkan sejuk dahulu, barulah di potong.
Salam yatie, dah nampak kelembutan dan kespongi kek ni aduh tak sabar akak pun nak try lah, dah semestinya perisa kopi sbb my fav kopi thanks ya nak copy paste jugak resepi ni..
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie mmg gebu nmpk kek chiffon yatie ni...nmpk lembut dan gebu jer
ReplyDeleteAssalamualaikum...kak..sy nk minta izin guna resepi ni....nk cuba buat.....
ReplyDelete