Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong
- 2 biji tomato-belah 4
- secekak daun kesom-agak2lah ya
- 1 btng bunga kantan-belah 2
- 1 btng serai- di ketuk
- 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
- 1 cawan cili kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
- Air secukupnya -dlm 4 cwn
- Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
- Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Bestnya asam pedas...thanks share resepi...nanti nk cuba buat...
ReplyDeletesalam yatie, adus sedapnya tengok asam pedas yatie, sekali pandang mcm kari lah pekat dan likat mmg tak pandang orang dah ni kalau makan
ReplyDeleteSalam cube2 la tgk ni tak rugi pun, klau nk tgk sila ke laman web sy di bwh ni.
DeleteBit.ly/janapendapatanluarbiasa
Salam cube2 la tgk ni tak rugi pun, klau nk tgk sila ke laman web sy di bwh ni.
DeleteBit.ly/janapendapatanluarbiasa
dah lama tak masak asam pedas ikan...nanti nak cuba resepi kt sini plk la...
ReplyDeleteSalam Yatie, sedap betul asam pedas. Tambah2 guna ikan merah...mesti manis & sedap isi ikan fresh mcm ni.
ReplyDeleteBestnyerr kak yatie
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie klu sebut jer asam pedas perut yg kenyang trus jadi lapar..peberet tu...
ReplyDelete
ReplyDeleteThis article is very helpful thank you very much for sharing .
Wahh sdapny asam pedas tumis..my fav :)
ReplyDeleteYummy!!!!!!!!!! malam ni nak cuba try test la resepi kak yatie ni.
ReplyDeletejumaat y baraqah ni en.hb mintak wat asam pedas. . sy agak x bpe ske mkn. . tp demi en.hb xpe la. . sy buat kn jgk. . m0h0n share respi ye. . hrap en.hb suke
ReplyDeletehri ni nak buat kn utk en.hb. . hrap en.hb suke. . m0h0n nk try respi asam pedas ni. .
ReplyDeletebestnyer asam pedas...
ReplyDeletenak cuba resepi ni pulak...
Cara Merawat Bisul
Sedap nk cobah nanti
ReplyDeletePernah tegok ni tak, cube2 la tgok kot2 beminat tak rugi pun klau tgk, nk tgk sila ke laman web sy di bwh.
DeleteBit.ly/janapendapatanluarbiasa
Siap! Sedap buat lunch harini..
ReplyDeleteErmm nk try la..cm best jer..jap lg kita buat la..hehe...
ReplyDeleteErmm...cm best jer..jap lg kita nk try ni..
ReplyDeleteSedapnya.. Tak sabar nk mencuba. Terima kasih kerana sudi share resepi.
ReplyDeletedah try...sedap...suami puji...suka sgt...tq share resepi... :-)
Deletedapnyaaa...kecur air liur temann.. hihi...
ReplyDeletekak, saya dah try..sedappp..asam pedas paling sedap saya buat guna resepi ni..hirup kuah pun best.. x sabar nak tunggu komen en suami..:) tq kak
ReplyDeleteSedap...dah try, memang menjadi!
ReplyDeletemcm menarik ehehe bru nk blajar masak asam pedas..tq for sharing...
ReplyDeleteSedap... terima kasih untuk resepi ini. Kena salin dan simpan ni ♡♡
ReplyDeletesedap nya
ReplyDeleteMohon share resepi
ReplyDeleteMohon share....ya yatie...
ReplyDeleteterbaikkk
ReplyDeletenanti nak cubalah.. saya sangat suka asam pedas..
ReplyDeleteSdpnye..en suami suke nih..
ReplyDeleteJom ke blog saya..byk info tp bkn psl masakan la
huhuhu sedappp nye, best gila kot resepi ni
ReplyDeleteperghh..!!meleleh air liur kak yati oii.. mmg nampak lazat..yummy
ReplyDeletesaya baru buat semalam.. ikot betul2 resepi kat atas ni.. memang thumbs up!! cumanya saya lebihkan sikit bawang merah bagi ada rasa manis. sgt2 selera n puas hati. ikan plak sy goreng dlu. trima kasih utk pkongsian resepi.
ReplyDeleteTq for sharing..lme dah nk belajar buat☺
ReplyDelete