Bahan-bahannya.
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 1/2cwn gula pasir
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
assalamualaikum..
ReplyDeletekak.. seriuss ayu xpernah bt apam.
baca resepi mudah.. hehhehe. nak try harap2 pengukus moodnya moleklah..
thanks kak
Nampak sedap..nanti nak cubalah...
ReplyDeletemenarik..nnt saya nak cubalah..tq berkongsi ye
ReplyDeleteaah la kak yatie, mmg tak jemu makan apam ni...
ReplyDeleteAssalam Yatie..cantik sungguh kejadian apam tu, gebu je akak tgk ;)
ReplyDeleteSalam perkenalan Yati...
ReplyDeleteWah, sedapnya apam beras tu. Cantik pula warnanya.
Menarik sangat.
salam Yatie
ReplyDeleteapam ni tak pernah jemu dimakan kan buat lah bila2 masa saja pun pasti habissss
nak amik resepi ni.. senang je wat nampaknye.. nak test kot2 rajin.. :) mashihhhh..
ReplyDeleteSaya pernah buat tp x pakai yis..pakai eno limau...mnjadi.n saya pakai tapai nasi + air kelapa muda .
ReplyDeletekalau perap smp 5 jam jd ape?
ReplyDeletesinggah copi resepi ya tq wpon belum kenali tuan blog.. buat ke tak tak tau lagi tp berkenan sgt.tkasih skali lgi..
ReplyDeleteakq,nk mhon share resipi ye..
ReplyDeleteSkrg tgh perap kol6 br bole kukus ni.... thx ;)
ReplyDelete