Bahan-Bahan
- 1 kg nangka muda, potong kecil, cuci dan rebuskan bersama sedikit garam
- 3 cwn santan cair
- 1 cwn santan pekat
- 1 btng serai-dititik
- 1 helai daun kunyit-disiat
- Garam secukup rasa
- sedikit gula
- 1 keping asam gelugor
- Air secukupnya utk merebus nangka
Bahan Kisar
- 1/2 cwn ikan bilis, buang kotoran dan cuci
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 6 tangkai cili padi
- 1/2 sudu kecil lada hitam, tumbuk halus
- Rebus nangka muda bersama air dan sedikit garam sehingga empuk.
- Bila dah empuk, toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Sementara itu masukkan bahan2 kisar kedlm periuk. Masukkan 1 cwn air dan biarkan mendidih. Masukkan santan cair dan masukkan nangka yg telah direbus tadi.
- Masukkan serai, daun kunyit, asam gelugor, garam, gula dan gaul rata.
- Masukkan santan pekat dan gaul rata. Masak hingga mendidih guna api sederhana.
- Rasakan, kalau dah cukup rasa tutupkan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan.
- Sedap dimakan bersama sambal belacan, ikan goreng dan ikan masin.
Sedapnya.. kalau kat kampung, mak Rose suka masak ni :)
ReplyDeleteSalam Yati.baru berkesempatan dtg nak tengok talam seri delima yg cantik kat bawah tu....berkenan tengok...boleh masuk senarai dulu. gulai nangka muda....masakan kg gini sedap....tambah2 mkn dg ikan masin dan sambal belacan....
ReplyDeleteSedapnya gulai nangka tu..berselera makan nasi byk2..hehe..
ReplyDeleteasslm Kak Yatie...aduh sedapnye tu...QH suka jugak mkn lauk nangka masak lemak tu...mcm dh lama jugak kot xnmpk n mkn...hehe...xpenah lg cuba msk sdri...biase mak la yg masak klau kt kg..hihi...
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Yatie.. cak cak Ani singgah ni.. wahhh ternampak gulai nangka muda.. sedapnya.. yummy nya..
ReplyDeletenampak menyelerakan sekali gulai nangka tu Yatie,dah terliur sudah ni akak,nak kena cari nangka lah rasa nyammg sedap tu kalau makan ni pasti bertambah nasik..
ReplyDeletePuaslah makan menu kampung di dapur Yatie... terubat rinduku!
ReplyDeleteAs'kum Kak Yatie cayanggg betul tu.. sayur nangka tak boleh simpan lama.. dah banyak kali sha beli hheehehe..penghabisannya masuk tong membazir sebab terlupa... tapi lauk nangka masak lemak memang fav sha! cayang Kak Yatie muahhzz
ReplyDeleteNengok foto gulai nangka ni sedapnyerrrrrr........Like very the much
ReplyDeletesedapnye makan ngan ikan masin n sambel belachannn..tengok betonnye tu kak..satu tarikan..
ReplyDeleteSalam Kak Yatie..Mmg menyelerakan klu dapat mkn sayur kampung mcm ni..tambah pulak ada sambal belacan..lg sodapppp..makan nasi xhingat dunia laaa ^_^
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeleteakak sampai sini dgn rasa rindu dendam yg membara kat yatie nih..hehe
sedap lauk kuning..kalau kat nismilan mmg biasa masak2 kuning mcm ni..kalau tak kuning tak sah...hehehe
masakn johor asli nih..kalau kat kl ni diorang suka campur ngan perut ler..daging ler..tak ori johor dah!!!
ReplyDeleteselalu kalau nk mkn gulai nangka ni fai minta tlg mak mertua masakkan... hehe..
ReplyDelete