BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram ikan pari (Yatie guna ikan kerachi)
- 1 biji terung biru
- 1 biji tomato
- 1 genggam daun kesom
- 2 batang serai
- 1 kuntum bunga kantan, belah dua
- 1 senduk nasi cili kisar
- 1 1/2 camca besar rempah kari ikan (Baba's)
- 1 cawan jus asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
- 7 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 2 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- Ikan pari dicuci bersih, toskan. Terung dibuang sedikit kulitnya, belah dua dan potong serong sederhana tebal, rendam. Tomato dibelah enam. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus hingga wangi, tambah cili kisar dan tumis sekejap. Masukkan rempah kari dan gaul rata. Tambah sedikit air, kacau dan masak hingga rempah dan cili garing.
- Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan pari dan terung (toskan), tambah jus asam jawa, daun kesom dan bunga kantan. Biar mendidih perlahan.
- Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan belahan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
Cup cupp....haaaaahhh..(hirup kuah).kemecer kak..
ReplyDeleteAssalamulaaikum Yatie
ReplyDeletemacam sedap sangat kari Yatie ni sbb tambah kuah keras,cili kisar,belacan,bunga kantan dan kesum,mesti ada rasa asam pedas jugak ni boleh lah try esuk lusa baru tau rasa nya sbeenar nya kan..
cmg mmg terhebat semua resepinya sedap2 belaka kan..
sedapnye.. nanti dni cuba resipi ni :)
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletewah ada lauk kari..selalunya kita suka buat kuahnya lebih sikit boleh cicah dgn roti canai/prta or roti aje..
Erm sedapnya asam pedas... lama tak makan... stok kesum frozen pon dh secotet je tinggal... kantan pun dh habis... nak kena kirim kawan balik msia or order kat kedai asian yg jauh di city tu la gamaknya...
ReplyDeleteAssalamualaikum Yati Cayang;
ReplyDeleteNampak mcm sedap jer..jom kita tukar...Kak Lin masak kari ikan tenggiri resepi dari CMG...hik3