Lapisan Bawah :-
- 1/2 tiub tepung hoen kwee putih (50gm)
- 1/2 cawan gula
- 3 cawan air
- sedikit pewarna merah
- 2 helai daun pandan-disimpul
- sedikit perisa rose
- 4 biji sengkuang cina- kupas kulitnya,cuci dan potong dadu kecil
- 1/2 tiub tepung hoen kwee putih (50gm)
- 3 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan- disimpul
- Satukan bahan2 lapisan bawah dan masak hingga pekat, dlm 10 minit dan hendaklah sentiasa di kacau. Guna api sederhana je. Keluarkan daun pandan tadi.
- Masukkan sengkuang cina yg telah di dadu kecil dan gaul sebati. Matikan api.
- Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan merah hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.
- Satukan bahan2 utk lapisan atas dan masak hingga pekat, dlm 10 minit juga. Adunan hendaklah sentiasa di kacau guna whisk ya. Matikan api.
- Tuangkan adunan putih ke atas lapisan merah hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.Sejukkan
- Simpan tako ros di dalam peti ais untuk didinginkan.
salam yatie...bulan puasa atie suka kuih ni.Tp biasanya beli jer..malas nk buat :D
ReplyDeletesbb mkn pon berdua jer..beli 2 ketul..cukup
salam ramadhan dan selamat berpuasa kak..menarik nampak kuih akak ni.ceria merah putih ni. nak pulak Hamka tukar warna kegemaran hijaunya tu..hehe
ReplyDeleteouw..mcam ni ke rupa kuih tako...
ReplyDeletemcam kuih limas yg dalam daun pandan tu ke??
cantik! tak pernah tengok lagi kaler merah. kalau bulan puasa memang kite suke makan kuih ni.
ReplyDeletewahh akk merah lg..best pulak tgk color merah ..yummy:)
ReplyDeleteSungguh menawan kuih tako ni... Merah menyala.
ReplyDeletewahhh...cantik berseri2 kuih tako akak tu..
ReplyDeletemas pun buat kuih ala2 gini gak..
esok baru nak entrykan...he3
As salam k.Yatie,
ReplyDeletelain plak kaler nya nie...slalu tgk hijau jer...takpe..kelainan skit kan....
lain2 pun kaler...kalau air tangan akak...sure sedap nie.....:)
Golosi e belli .....bravissima!!!!!!
ReplyDeleteciao a presto ^_^
Setuju..Bln puasa ni semua nampak sedap. Tapi kuih akk tu mmg sedap. Cuma bila merah tu x pnh rasa lagi..Hehehehee
ReplyDelete