Bahan-bahan
- 500 gm mee kuning(saya cuci sekali dan toskan)
- 1 cwn udang basah atau lebih
- 2 sudu besar cili kisar
- 3 ulas bawang putih-kisar
- 1/2 biji bawang besar-kisar
- 2 sudu besar udang kering-kisar
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*(* dihiris nipis)
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar kicap manis jalen
- 1 biji tomato- belah 4
- taugeh
- sawi
- minyak utk menumis
- Kisar bawang putih, bawang besar dan udang kering sehingga halus.
- Panaskan minyak & tumis bwng putih dan bwng merah yg dihiris nipis. Tumis hingga kekuningan. Masukkan bahan yg di kisar tadi hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga keluar minyak.
- Bila dah masak, masukkan udang,biar sebentar & masukkan sos tiram,sos cili, sos tomato dan kicap. Gaul rata.
- Bila rasa semua dah ok,masukkan mee & gaul rata,masukkan sawi dan tomato. Masukkan taugeh dan gaul rata. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
- Kalau nak lagi sedap hidangkan bersama udang yg telah digoreng.
Salam. Sedapnya bila melihat mee udang kak Yatie.. Sangat menyelerakan..
ReplyDeleteTakleh tahan tengok mee goreng tu kak! Laparnya :(
ReplyDeleteSalam Kak Yati ...sedapnya...gerammm tengok udang tu..
ReplyDeleteDh try, thanks,,sedap la,,,
ReplyDelete