Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 1 labu bawang besar- di mayang.
- 2 batang serai dititik
- 1/4 cwn jus asam jawa
- sedikit tpng jagung- utk goreng ikan
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun sup-hiris sebagai hiasan
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 btng serai
- 1 cawan cili kisar
- Ikan di bersihkan, cuci dan toskan. Kelar2kan sikit permukaannya.
- Lapkan dngn towel kitchen dan lumurkan sedikit garam. Lumurkan pula dngn sedikit tepung jagung dan goreng terendam dlm minyak.
- Setelah masak, angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dlm 1/2 cwn dan tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
- Masukkan jus asam jawa, garam dan gula...perasakan.
- Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah matikan api dan siramkan kuahnya ke atas ikan tadi.
- Hidangkan bersama dengan nasi putih hangat.
Assalam yatie, kalo siakap bersambal mcm ni laju la kat rumah akk, mmg sedapkan, sungguh menyelerakan nampak ikan siakap tu. Akk pun ikan siakap juga hari ni, tapi tak tau nak msk apa lagi hhuhu
ReplyDeleteAssalamualaikum Yati Cayang;
ReplyDeletePerhhhh Ikan siakap sambal serai...mesti bahunya harum dan rasanya sedap...terliur Kak Lin...
Asslmkum kak Yatie..
ReplyDeleteIkan siakap kalau buat sambal mcm tu mmg sedap.
Hadoiii!!!..Sabo sue..sabo...Ngeeee
Menyelerakan...belum makan lagi ni.
ReplyDeletememang nampak menyelerakan ikan akak ni...kalau saya suka meratah gitu jer..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie cayang...waaah ada ikan kat dapur dia...akak suka...mmg bulan puasa ni akak lebihkan makan ikan untuk family, ayam tu kalau ada pun anak2 jek yg suka...akak ni kurang sikit dah dlm bulan pose...hb pun suka ikan... Tp kalau ikan masak pedas2 merah camni..sure liciin jgk dek anak2 akak...hehe
ReplyDeletesalam kak yatie....bulan puasa ni belum makan lagi ikan siakap, kena pi cari lepas ni....hehehe
ReplyDelete