BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 sisir pisang sayur muda
- 1/2 ekor ayam-potong kecil
- 2 batang serai, dititik
- 2 helai daun kunyit, disiat
- 300 ml pati santan
- 1 liter santan cair
- 2 keping asam gelugor
- Garam (jika perlu) dan gula secukup rasa
- 1 camca besar penuh kerisik
- 1 camca teh serbuk lada hitam kasar
- 1 biji bawang besar
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 5 tangkai cili merah
- 2 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan
- Secubit belacan
- 3 biji buah keras
- 1 camca besar ketumbar biji
- 1 camca teh jintan kasar
- 1 camca teh jintan halus
- Pisang dikupas sedikit kulitnya, hiris sederhana tebal dan rendam dalam air yang di letak 1 keping asam gelugor. Cuci dan toskan.
- Dalam periuk, masukkan pisang tadi dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk toskan.
- Sementara itu dlm periuk lain panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar. Masukkan serai yg dititik.Tumis sehingga terbit minyak.
- Masukkan ayam yg dipotong kecil, santan cair dan masak hingga separuh masak.
- Masukkan pisang yg telah direbus tadi dan gaul rata.
- Masukkan asam keping, daun kunyit, kerisik, gula dan garam. Masukkan santan pekat dan gaul rata. Masak hingga mendidih guna api sederhana.
- Perasakan, jika dah cukup rasa tutup api, angkat dan bolehlah dihidangkan bersama lauk kegemaran.
salam yatie..
ReplyDeletebuat akak telan air liur aje tau bila tengok gulai pisang muda ni.. antara sayur kampong feberet akak juga ni... belum pernah cuba buat gulai berempah gini.. nnt leh la cuba... lauk 2 in 1 akak mmg suka...hehe
as-salam kak Yatie
ReplyDeletelooks fabulous deliciously done!!!
sedapnye...kak yatie adik dtg bw pinggan! nak sikit..sob sob sob
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletesedap lauk ni ..lauk kampunglah lauk kegemaran ku..
nasi boleh bertamabh2 samapi perut pun ketat..heheh
menu feberet la ni...nangka muda, pisang muda...
ReplyDeletemenyelerakan sungguh!!
Kalau tengok bahan2 dalam Gulai ayam ni memang mengancam betul..dapat kubayangkan betapa sedapnya..
ReplyDeleteKak Yatie, kita memang suka gulai pisang muda ni, tapi kalu kat umah pantang letak ayam sebab mak tak makan ayam, selalu letak ikan bilis jer ;-))))
ReplyDeleteSedapnya! Yatie... kalau bondaku ada dekat denganku memang dia suka masak rempah-rempahan begini. Sambil masak sambil bonda pesan, jangan bubuh banyak-banyak... bubuh untuk bau aje, sebagai syarat katanya.
ReplyDeleteSalam Kak Yatie...
ReplyDeletesesuaaai sangat dimakan dgn nasi panas,sambal belacan ,ulam, ikan goreng...pasti tambah berkali2...
Salam. wah sedapnya kak.. Memang mebuka selera.. :)
ReplyDeleteala..susahnya nak jumpa pisang kapas kat sini yatie...kalau ada pun dah mengkal..tak sedap nak gulai sebab dah ada rasa manis sikit..Teringat pokok pisang kapas kat belakang umah mak yg tinggal sepokok aje..harap2 ada tunas baru.
ReplyDeletelama dah mas tak makan...
ReplyDeletesedapnya tengok...