LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
- 500 gm Beras Pulut
- 300 ml Santan Pekat
- 300 ml Air
- 2 sudu kecil Garam
- 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
- Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
- Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
- Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
- Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.
- 250 gm gula kastor/halus
- 100 gm tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml Air
- 4 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- Beberapa titik Esen Vanilla
- Pewarna Kuning
- Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
- Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
- Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
- Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.
Assalam Kak Yatie,mcm lama jer tak singgah dapur akak ni..sorryla kak lately ni lama tak bw bz jer..btw, sedapnya tgk kuih talam akak ni...nieza suka kalau ada kastard tu...nak cuba jugalah nanti:)
ReplyDeleteaslmkm Kak Yatie..dtg dapo akak jam 3 .30 pg nih..duh..cantiknya kuih..tumpang bf pg jap lagi ni..hhee
ReplyDeleteassalamualaikum kak..
ReplyDeletehuh huh mengah baru sampai umah akak ni. hehee./ni guna steamer baru tu ye. haipp banyak buat nyer tu. bagi saya sikit kak. 5 slice ye. ehhehee... lawa kemas je kuih akak ni. saya ingat kena ada biji delima. rupanya warne tu je ye kak. ok masuk list. kalau rajin leh la try buat. tq kak yatie shanteekkk
Teruja saya melihat kuih talam ni. Tahniah kepada yatie yang memang rajin membuat kuih2 talam. nanti saya nak cuba jugak buat sebab biasanya kalau saya buat selalu tak berapa cantik. saya tgk semua kuih2 talam yang yatie buat, semuanya cantik2 belaka.
ReplyDeletetalam yatie mmg hebat.. cantik jer jadinya.. tgok pun dah trasa lemak2 manisnya..
ReplyDeleteWah, Along tau Yatie mesti cuba respi ni sbb Yatie kan minat kuih talam. Along suka topping dia yg sangat lembut & halus rasa nya.
ReplyDeletesalam Yatie...serimuka yg toppinh nya lembut & lembut & lemak2 manis...cantik..
ReplyDeletetak sabar nak beli pengukus dapat gaji ni..nak belajar buat kuih talam..sedapnya kuih talam akak ni..
ReplyDeletewaduh yatie..daapnyer..terliur akak nengoknyer! bak sepotong!
ReplyDeleteVavavva....ini menggoda jiwa neh...tq for sharing...tambah lagi koleksi talam yg lazat....
ReplyDeletesungguh menggoda sekali terutama bahagian bawah yang ada biji "delima" tu.Insyallah ada masa nak try test jugak la:)
ReplyDeleteAssalam yatie..kemahiran yatie ni.setiapmkali buat kuih talam mesti memikat..tengok gambar aje pun dah tau sedap..dan catik pulak tu..
ReplyDeleteAs salam - sy suka juga kuih talam ni...teruja nak buat serimuka ni ( biasanya tak habis di rumah - sy bawak utk staf ofis di sekolah !)- tk , nak C & P resepi dulu...
ReplyDeletesalam yatie..wah!nampak sedap & cantik serimuka delima tue.Rajen yatie mengukus...meh sepotong blh?
ReplyDelete@Nieza
ReplyDeletewkmsalam Nieza, tq sudi luangkan masa kat sini...cubalah Nieza, mmng sedap sangat kuih talam ni..harum je bau kastard tu..
@Anna Qawina
ReplyDeletewkmsalam, boleh je..sesuai sangatlah tu...lagi pun kuih ni dpt seloyang besorrrr...kalau teringin tu, buatlah separuh adunan ya..
@izahdaut
ReplyDeletewkmsalam Izah, mmng guna sagu dan warnakan merah je Izah..tu yg di panggil serimuka delima..kalau teringin tu..bolehlah cuba..wat separuh adunan tawwww sbb kuih ni dpt banyak...awak keluarga kecik je....
@suzana
ReplyDeleteterima kasih sudi singgah sini...cubalah buat, mesti menjadi punya...ikut je arahan yg di sarankan....mesti jadi...
@dZana
ReplyDeletetq KZana, mmng sedap, lembut dan terasa lemak manisnya..cubalah.
@HomeKreation
ReplyDeletetq Along coz berjaya goda Yatie dngn kuih serimuka delima ni...mmng sedapkan kuih ni..lembut je..
@noorsafone
ReplyDeletewkmsalam, akak cubalah pulak buat serimuka delima ni...mmng sedap sangat..
@Totie@Tomy
ReplyDeleteuwaaa kira semangat tu....belilah pengukus tu, bnyk kegunaannya...selamat mencuba..
@inahar ali
ReplyDeletekalau Pn Dr Ina punya pasal...Yatie bagi seloyang jelah..suka tak...ekekekeke..
@Chah
ReplyDeleteYatie mmng peminat setia kuih talam, tu yg suka buat dan suka makan tuuuu..kalau teringin tu, bolehlah cuba...
@Acik Erna
ReplyDeletewkmsalam, tq kak...cubalah kak, mmng sedap kuih ni..
@cikmanggis
ReplyDeletemmng menarik kuih ni, siap ada delima lagi..cubalah, mmng sedap..
@sonata anak kancil
ReplyDeletewkmsalam, bila free tu bolehlah buat kuih ni...mmng sedap..
@♥♥azatiesayang ♥♥
ReplyDeletewkmsalam, nah yatie bagi 5 potong utk Atie...suka tak...ekekekeke..
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteyatie, su dah buat serimuka ni, menjadi...memang sedap rasanya, tq kongsi resepi
ReplyDeleteassalamualaikum..kak yatie nak tanya tepung kastad tu jenama apa yg akak gunakanya ye?
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Yatie. Saya peminat blog Kak Yatie. Saya Ada Cuba buat talam nie tapi tak menjadi .... Bahagain atas terlalu lembik ..... Kak Yatie Ada tips?
ReplyDeleteSaya pun dah cuba. Bhgn atas dia tak cantik. Sebab pakai santan packet kot...tapi sedap!!
ReplyDelete