Oklah, sebenarnya hari ni saya masak nasi lemak je. Nasi lemak ni menu tengahari merangkap hingga makan malam sekali. Petang tadi adalah buat minum petang utk keluarga. Nasi lemak kali ni saya gunakan beras basmathi Faizah...mmng sedap sangat. Sebelum ni ada jamuan di rumah kawan, sedap betul bila makan nasi lemak guna basmathi. Kali ni saya cubalah masak guna beras basmathi, resepinya tentulah dari Chef terkenal..siapa lagi kalau bukan Chef Mat Gebu. Kalau masak ikut resepi Mat Gebu ni mesti menjadi punya...yg paling penting ianya sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga. Terima kasih Che Mat resepi yg best ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Jom semak resepinya...kawan2 bolehlah mencubanya utk sarapan pagi esok.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 20 minit dan toskan
- 6 cawan santan kelapa yang segar
- 2 batang serai, dititik
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1 biji bawang besar, belah 4
- 1 inci halia, kerat 3 dan dititik
- 2 helai daun pandan, disimpul
- Garam secukup rasa
- Sambal tumis
- Hirisan timun
- Telur rebus
- Masukkan beras dalam periuk nasi elektrik, tuang santan, masukkan serai, bawang putih, bawang besar, halia dan daun pandan. Masukkan garam secukup rasa (jangan masin2, cuma bagi rasa lemak saja). Kacau rata dan masak seperti biasa.
- Bila nasi betul2 masa, gemburkan dengan chopstick. Boleh hidangkan dengan bahan2 sampingan tadi..
sedapnya...lela penah gak wat guna basmathi. memandangkan daun pandan jarang2 ada selalunya guna daun limau jek kasi wangi huhu
ReplyDeleteASSALAM YATIE
ReplyDeleteterima kasih..hari ni lom buat sarapan..tengah fikir2 nak buat nasi lemak..tapi beras herba ponni dah habis..sekali tengok resepi yati..alhamdulillah..dapat idea..
Salam Yatie.
ReplyDeleteElla tak pernah lagi masak nasik lemak guna Beras Basmathi tp bila tengok gambar kat sini, berasnya gebu dan pjg, uishhh .. mcm best jerk. Hihi.
mantop...dah follow resepi ni....baru jer lps makan...perhhhhh..mantop...bertambah2 makan..
ReplyDelete