Ok kali ni saya masak ikut resepi Mat Gebu. Selalau masak kari main campak2 je, sodapppp gak. Hari ni saje je nak buat kelainan....sedap dan harum pulak bila di tambah sedikit minyak sapi masa menumis. Kalau tak caya..bolehlah cuba. Terima kasih Che Mat kerana berkongsi resepi yg mudah ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya....biar anak akak M.Talhah cuba resepi dari Che Mat pula. Buat pengetahuan Mat, anak akak teruja nak masak mcm2 seperti yg Mat masak tu. Entah2 nak jadi mcm Mat Gebu gak tak...pandai masak macam2....terima kasih sekali lagi. Jom kita semak resepinya...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ayam pencen (kalau nak sedap guna ayam kampung, Yatie guna ayam bandar je..)
- 4 biji kentang
- 3/4 senduk makan cili kisar (ikut pedas)
- 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna jenama Baba's)
- 1 keping asam gelugor
- 1/2 inci lengkuas, dititik
- 300 ml pati santan
- 1 liter santan cair
- Air panas secukupnya
- 1/2 camca besar minyak sapi
- 1/2 cawan minyak utk menumis
- 14 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia tua
- Secubit belacan (optional)
- 2 biji buah keras
- 1/2 inci kunyit hidup
- 2 pelepah daun kari, dilurut
- 4 biji bawang merah, hiris halus
- 2 ulas bawang putih, hiris halus
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- Ayam dipotong kepada 12 - 14 bahagian (ikut besar ayam), buang kulit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 2 setiap biji dan rendam. Bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, gaul rata2. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi. Tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar + rempah kari tadi dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
- Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut. Tuang santan cair, dan tambah sedikit air panas hingga ayam tenggelam. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, masak hingga 3/4 empuk.
- Masukkan kentang (toskan), dan masak hingga kentang empuk (jika kering, tambah air panas). Tamah asam gelugor, santan pekat dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api sederhana sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau ketupat.
salam kenal k.yatie..
ReplyDeleteyna suka lah tengok kari ni pekat likat jer..
hehe kalau kari ayam insyllh kaloi past kekek
ReplyDeleteAduhai!!! Menyelerakan sggh!!!! ;)
ReplyDeletealhamdulillah..kari ayam pun sedap...
ReplyDeletekak yatie, memang menyelerakan tul kari akak ni ishhh mau bertambah nasi kalau nieza ngadap kari ni..hehe
ReplyDeletebertuah akak tgk anak bujang semakin pandai memasak tu...baru ler maknya happy selalu kan..:)
salam kak yatie...esok kita buat lempeng pekak yea, makan sama kuah kari..amacam?
ReplyDeleteBaru sempat singgah memalam ni....he he...betul ckp mat gebu tu...buat lempeng ...cecah ngan kari ni...mesti sedapppp...tak pun cecah roti je pun boleh kan...:D
ReplyDelete@aNaYaNa
ReplyDeleteterima kasih Yana, mmng sedap sesekali makan lauk kari ayam...bila teringin tu,bolehlah cuba..
@nurkaloi
ReplyDeletepasti kekek apa tu, akak tak fahamlah..sowwyyyy..
@Salina@IbuAqil
ReplyDeletemekaceh..kalau teringin tu, bolehlah cuba resepi ni..sedap taw..
@fieza
ReplyDeletesesekali lauk kari ayam mmng sedapkan..
@Nieza
ReplyDeletesyukur alhamdulilah anak bujang akak makin rajin cuba pelbagai masakan..dok merantau ni mmng kena bedikari...mmng sedap kari ayam ni..
@Mat Gebu
ReplyDeletewkmsalam, boleh je Che Mat..akak mmng dah plan nak wat lempeng pekak tu....sedapkan lawan dngn kuah kari ni...
@cik cek
ReplyDeletemmng sedapkan makan dngn lempeng..kalau malas cicah je dngn roti putih..layannnnnn...
lengkuas tu.. letek masa bila?
ReplyDelete