Bahan-Bahan
- 300 gm biji sagu (warna putih)
- 2 liter air
- 1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
- 2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya
- 1 ketul gula melaka, potong kecil
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 1/4 cawan air
- 1 helai daun pandan
- (masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
- 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
- **Yatie guna 1 cwn santan pekat dan masak bersama 1 cwn air,tambah sedikit garam dan sejukkan.
Cara Menyedia:-
- Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
- Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit.
- Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
- Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan.
- Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Cara Hidangan:-
- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat. Sedap di makan sejuk.
kak..
ReplyDeletemoleknya kak buat..
nampak sagu tu semuanya betul2 masak.....
ada persamaan antara kita.. sebba kita suka makan yang lembut2 dan makanan orang lama..
kan??
Kak yatie,sy pon selalu wat puding sagu nih juga,selain senang,sedap lak tuh,time bulan posa mmg sesuai sgtlah wat,coz leh sejukkan tekak,Sedapnyer kak,kale ijau feberet hamka nih,hihi..
ReplyDeletemenarikla puding sagu ni kak lum pernah buat lagi ni..nampak sedap kalau mkn ngan gula melaka tu.
ReplyDeleteSukerr mokcik masuk sini....byk kuih2 feberet...mai yatie pindah sini...depan umah saya ada kosong...ari2 leh tadah pinggan...hiks...
ReplyDeletesedpnye kak.lma xmkn puding
ReplyDeletesagu ada banyak kat dapur...nanti petang boleh buat utk minum petang...
ReplyDeletekita suka makan ngan susu, tuang terus dari tin, ngeeeee
ReplyDeleteAssalamualaikum akak..
ReplyDeletealahai.. komen pertama ilang ler kata x dapat nk terima rqst komen tu.. huhuu... x tau ler nnt ada ker x komen tu timbul..
akak mmg nampak sedap puding sagu tu akak... makan ngan gula melaka yer.. x perna lg makan... terliur tgk
feberet forever n ever... hamka kongsi ngan acik jah sikit... jom jom.hehe
ReplyDeletesdappp !!!
ReplyDeletetp slalu beli jerk
nk buat entah lerrr heheh
Assalam Yatie...
ReplyDeleteDi rumah semua orang suka...ingat masa dulu2 waktu kerja lagi..makan buffet kt Hotel. Disana dipanggil telur belangkas. So lepas balik akak buat, hingga ke hari ni semua panggil telur belangkas.Tpi sagu tu plain color ja...Simple tpi sedap sgt...
Assallamualaikum kak Yatie..
ReplyDeleteSihat ke kak? Sori lama tak jenguk sini.. Kesibukan skrg.. Mcm tak sempat2 jer nak update blog. Lebih2 lg Hani dah makin pandai merengek bila tgk Naz duduk depan lappy..huhuhu.. Tak kasi peluang berlama2 ngadap lappy..
Naz pun suka dessert ni.. Yummyyy..
salam kak yatie.. ita tak leh jumpa kuih ni kak.. sebab suka sangat hihihiihi.. lama tak makan.. rasa nk buat plak
ReplyDeletesalam yatie.Tingin nk mencubanya tp xsempat2 gak.Tumpang mkn kat sini dululah yer :D
ReplyDeletehi Yatie, boleh tak kalau tak toskan sago nya???
ReplyDelete