Bahan-Bahan UtkLapisan Bawah(A)
- 220 gm tepung beras (Yatie guna 2 cwn)
- 40 gm tepung ubi(Yatie guna 3 sudu besar)
- 1 1/2 tsp garam
- 5 sudu besar gula pasir (Yatie tambah, suka manis sikit kuih ni)
- 300 ml santan pekat
- 700 ml air
- (B) 250 gm keladi - (lebih sikit pun tak apa) - buang kulit, basuh,(basuh dgn air garam untuk tidak hitam) potong kiub dan kukus selama 5 minit.- (kukus baru timbang)
- Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
- Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
- Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
- Kukus selama 25 minit
- 150-180 gm tepung gandum(Yatie guna 1 1/2 cwn je)
- 250 gm gula halus
- 3-5 biji telur (Yatie guna 3 biji telur je)
- 250 ml santan
- 500 ml air
- sedikit pewarna purple
- Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
- Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali)
Sala pagi kak yatie!!! sukeeeeee talam keladi niii sedapppppp!!! resepi yg ni belum cuba nanti careik keladi leh cuba suke ngan talam2 gini hihihi... sedap tergigit2 dia punyer keladi kan kak hihihi...
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletekalau nak makan kuih talam ni, kena tunggu bulan puasa jer..hihi. sebab kak ct suka yang ada ketul2 keladi kat kuih tu. selalunya bulan puasa gi cari kat bazar kampung melayu tu, ada yang sedap :)
Selamat pagi akak...
ReplyDeletetalam keladi nie mmg diana minat sesangat makan.. tp mmg x perna buat sendiri lagi... Suka ngan kerajinan akak membuat kuih2 gini... semuanya cantik2 belaka.. yg pastinya semua nampak sedap... tergoda diana tgknya... suka@X!
Salam kak..... orang pertama singgah nak breakfast kat sini.....ira mmg suka betul kuih talam ni...
ReplyDeletetuk tuk... (ketuk pintu nih)... selamat pagi...kak gee nak kuih setalam... heheee
ReplyDeleteDah lama teringin nak cuba talam ni...tapi keladi tu tak terbeli-beli lagi... nampak sedap je kak... siap ada yang ketul2 tu lagi...
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletebila tgk org buat talam keladi,masa tu lah teringin sgt nak buat tapi setiap kali ke pasar asyik terlupa je nak beli keladi...hehe
Salam Yati dtg sin nak mkn talam keladi yg sagat kita suka...x pernah buat lg ni.....nnt lah kalau ada kelani dak jugak menerai buatnya..apa pun nakrasa 2 potong
ReplyDeletemorning sis...wahh sgt teringin nak mkn talam keladi ni.dah nak bersalin br jumpa resipe mudah dan nmpk chantek sgt hasilnye.nak cuba ye sis...tq berkongsi ilmu.
ReplyDeleteYatie...nampak cantik dan sedap...jap lg nk pegi pasar cari keladi...nk buat 1/2 adunan je...
ReplyDeletekak yatie, kita mmg admire kat talam2 akak ni. nampak sungguh sedap! pasti akan dicuba jugak. nak puasa x lama lg nih. :D
ReplyDeleteBaru lepas makan tapi beli le. Kalau dapat makan yang kat atas ni mesti lagi best punya.
ReplyDeletedah lama kita tak menalam...nak ke pasar beli keladi pun tak sempat....tumpang tengok jer la ...
ReplyDeleteSalam..Sedapnya kue talam ni..Kena cari keladi jugeee ni
ReplyDeletedah lama mencari resepi ni baru jumpa ...cantik sgt.....
ReplyDeleteassalam kak...lately ni bz ngan xtvt jer tak sempat nk bw..wahh cantiknya talam...sedap ni...suka banget colour purple tu kak...hehe
ReplyDeletesedappnyer....
ReplyDeletebestnya bestnya...ada sesiapa nak anto kat kita tak? errr tak der heh? tak perrr lah...
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie cayang oiii...ada lg tak talam keladi tuh...adeehh akak terlepas keretapi laaa...nnt bgtau awal lenkali eh...akak sewa jet nnt..hehe
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletesorry tadi pagi kita tak sempat nak singgah sini..
lepas type entry awrd tu terus tinggalkan blog..wah dah jadi lah kuih talam keladi mu ini..cantik warnanya yatie...masih terasa kesedapan kuih ni..
Salam Yatie..
ReplyDeletecantik & kemas talam keladi
aslmkum yatie.. lama tak buat talam ni..prnh juga guna rspi ni.. sedap..
ReplyDeleteassalamualaikum kak...
Deleteslamat berujung minggu...
saia dah buat talam keladi ni kak..
tp apasal kiub2 keladi tu mengapung je kat atas.
tak macam talam akak...menyebar gitu...cantik...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteassalammualaikum...kak yatie nak tanya sya dah buat talam keladi ni sedap..tapi lapisan atas dan bawah tak melekatlah kak.sebelum saya masukkan lapisan atas saya dah cakar-cakarkan dengan garpu baru masukkan lapisan atas..harap akak dpt bantu saya..terima kacih..
ReplyDeleteHi,
ReplyDeleteI am going to try this kuih talam recipe this Tuesday. A teacher in my school brought it for tea break. It was yummy. So wish me luck.Will get back to you once done. Thank you friend.
best...nak buat keladi dah beli tinggal nak cari pewarna keladi atau boleh tak perisa air keladi
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteNak tanya ni sudu besar tue besar mana...yang kita guna untuk makan ke yang kita guna untuk cedok nasik...
Saya buat talam keladi ni, keladinya terapung dkt ats. Kenapa ye?
ReplyDeleteAssalam akak minta izin amek resipi disini ye, tk.
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeleteSaya budak baru belajar..first time buat malam tadi. Nak tanya kenapa talam saya lembik ye, part mana rasanya yang saya buat salah. Resepi totally ikut resepi Yatie, mungkin cara buat tak betul kot. Ker sebab saya tutup dgn aluminium foil atas kuih talam tu yg jadi lembik.
Terima kasih ye