Bahan-bahan ( 6-8 orang )
- 3 biji kentang di potong dadu
- 500 gm daging cincang (saya guna 400 gm je)
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar serbuk kari (saya letak 3 sudu besar)
- 3 sudu makan minyak untuk menumis
- 12-14 keping roti
- 500ml susu segar
- 3 biji telor
- secubit garam dan sedikit gula
- Parutan cheese (banyak ikut suka)
- Sedikit margerin untuk melenser
- Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam dan sedikit gula.
- Masak sehingga kentang empuk dan kering sedikit. Dah siap ketepikan dulu.
- Sementara itu,satukan susu+telor+secubit garam
- Pukul susu+telor+garam hingga sebati
- Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
- Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
- lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
- Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
- Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
- Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
- Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
- Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
- Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos cili.
Assalam Yatie,
ReplyDeleteaduiiii....... sedapnya! Sekali pandang pun rasa mesti kenyang sbb berlapis....
mengenyangkan! *kek kat bwh tu nmpak sedap betul!
ReplyDeleteSalam kak yatie! dtg malam2 baru leh meronda ronda, bz sikit arini + malas hihihi... dah lama list resepi ni tp sampai skrg tak buat2 tgk bhn2 dagingnyer tu yg malas nak buat hihihi.... ini mcm kena rajinkan jugak buat niii :D MAkan kat sini dulu buat rasa2 :D
ReplyDeletesalam Yatie,
ReplyDeleteresepi ni compem anak2 suke....akak masuk list..sesuai untuk bulan puasa ni..akak copy paste dulu ya..
HAPPY TUMMY KU!!! arrghhhhhhhh....
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh kak yatie.....mmm healthy recipe and fill the tummy....mmm nak simpan masuk list yer kak....:)
ReplyDeleteas-salam kak
ReplyDeletenampak sedap pulak roti lapis daging....masuk list dulu...
Salam Yattie...
ReplyDeleteKak cek pernah buat ni lama dah...tapi memang berbaloi2...sedap....lasagna malaysia...:)
Assalamualaikum akak..
ReplyDeletehuhuu.. tadi dah tapi 1 komen tapi bila dah post hilang ntahn ke mana.. x tau dah ada x koment pertama tu.. tp x per diana komen yg baru lg yer akak.. hehehe.. kalau double pun x per kan akak kan.. ;)
roti lapis daging tu mmg nmpk sedap akak... simpan dulu resipinya.. nnt nk try gak.. tq akak..
aduh..makin lapar! (^_^)
ReplyDeletehai akak.. hmm memang sedap roti daging ni.. lebih kurang dgn saya punya resepi.. cuma saya buat tak cantik mcm dlm gambar tu..ehhehe tapi sangat sedap, hubby pun suka sangat, suruh buat lagi.. hee^^
ReplyDelete