Bahan-Bahan
- 6 paket tofu telor (tauhu jepun) - dikerat 3 setiap satu
- 10 tangkai cili padi thai *
- 3 tangkai cili merah *
- 6 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 cm halia * (bahan * ditumbuk kasar)
- 4 sudu besar kicap pekat manis
- 3 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram- Yatie tambah
- 6 - 7 batang kacang buncis - kerat panjang 3 inci
- sedikit lobak merah - dihiris halus
- sedikit daun bawang - dikerat-kerat 2 inci
- sedikit gula
- garam secukup rasa (optional)
- minyak masak secukupnya
- Panaskan minyak dan goreng tofu telor hingga berkulit, angkat dan toskan. Yatie pecahkan sebiji telur pastu gaulkan bersama tofu yg di kerat 3 tu..pastu goreng hingga berkulit.
- Kurangkan minyak tinggal 4 sudu besar dan tumiskan bahan tumbuk. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan kicap pekat, kicap cair dan gula secukup rasa.
- Masukkan lobak dan diikuti kacang buncis.
- Kemudian masukkan pula tofu telor tadi. Kacau rata perlahan agar tofu tidak hancur.
- Bila semua bahan telah bersalut, seimbangkan rasa. Tutup api.
- Taburkan daun bawang dan kacau balik perlahan biar rata. Hidangkan.
Salam kak yatie!!! pestaim dgr lauk mcm ni hihihi... mesti sedap ni kan, ank kita suke betul tauhu telur tuuu kat sini byk jual tauhu telor tuu, sedap ni sesekali mkn lauk mcm ni sihat sikit :D
ReplyDeleteKak yatie..
ReplyDeletenampak menyelerakannya..
aduh!!
lapor..
ayu nak try gak lah..
boleh buat juadah sahur...
ratah gitu pun sedapp tu kak......
ReplyDeletesedapnyer kak, boleh saya masak cenggini..saya mmg suka tauhu telur ni...
ReplyDeleteSalam Ramdhan & Selamat Berpuasa buat Yatie sekeluarga - ada kad khas buat kekawan kat rumah Along.
ReplyDeleteKita suka lauk cam2 gini....
assalamualaikum kak Yatie. sedap jugak klu di buat menu sahur yer, kak..
ReplyDeleteSelamat berpuasa buat kak Yatie sekeluarga.
Salam Ramadhan dan selamat berpuasa buat Yatie dan keluarga...Waaah dah bersarak kat sini ..hehee, terima kasih sudi mencubanya ya Yatie...ok ke? ^___^
ReplyDelete