Bahan:
- 2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan
- daging/isi ayam ~ dipotong kecil
- 5 biji bawang merah ~ dihiris halus
- 3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
- 2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis)
- 3 sudu besar rempah sup (serbuk)
- 1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk
- 1 rempah sup bunjut
- 1 batang celery ~ dipotong kiub
- 2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub
- 1 kiub pati ayam/daging
- 2 1/2 liter air
- garam
- minyak
- 1 btg kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 bj buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- bawang goreng
- daun saderi ~ dihiris
- Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan.
- Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam.
- Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam.
- Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.
- Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.
- Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang.
- Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka.
- Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak.
- Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas
Bunga kat atas ni pemberian K.Nor sempena pengunjung blog Secubit Garam yg telah mencecah 1 juta orang dan sekarang ianya makin bertambah lagi. Tahniah pada K.Nor atas kejayaan ini. Yatie tumpang gembira dan berbangga dengan pencapaian akak. Moga akak dan Secubit Garam terus sukses di masa2 akan datang dan berkongsi ilmu masakan yg sememangnya mabeles dan malatop. Terima kasih dngn perkongsian ilmu selama ini. Moga kita semua mendapat manfaat darinya.
KAK yatie.
ReplyDeleteayu tumpang berbuka ya..
hehehe..
kak, kurangkan lada hitam..
nanti ayu kepedasan..
heheheheh
selamat berbuka puasa ya,,
Salam kak! amatlah sesuwai kat tekak kita yg tgh batuk2 manja nii hihihi...lama jugak tak buat2 bubur mcm niii nanti nak buat jugaklah! hihihi...
ReplyDeleteassalamualaikumkakyatie..
ReplyDeletetetiba saya pun trasa nak makan bubur nasi jugak.
sedapnye krup krap ngan ikan bbilis tu...
salam singgah, sedap bubur, rajin memasak cik yati.
ReplyDeletesalam yatie.. aduhh buat k.nor terliur la pulak bila yatie tayang bubur sup ni.. terasa nak membubur la jugak hehe..
ReplyDeletemekasih sudi try resipi bubur ni.. alhamdulillah.. kena dgn selera yatie.. bubur ni kalau makan time demam2 mmg la sedapnyer.. panas badan, kejap jer kebah demam :)
mekasih juga sudi angkut dan gantung red roses tu.. amin.. mudah2an niat baik kita semua blogger masakan ni utk berkongsi ilmu diberkati Allah... blog yatie pun hebat.. dgn masakan yg mengancam selera..semoga kita geng masak2 semua akan terus sukses dlm bidang blogging ni ya.. dah semoga ukhwah antara kita sentiasa berkembang mekar mewangi hingga akhir hayat.. amin...
psst izah.. mana ada letak bilis dlm bubur tu.. hehee.. letak daging la jah.. :)
kak yatie
ReplyDeletesungguh selera saya menengoknya.. suka sangat bubur sup camni..
selamat menjalani ibadah puasa.!
Assalam Yatie,
ReplyDeletedah terasa dah dekat sangat bulan puasa bila tengok bubur begini....lada hitam tu yg buat best!
sedapnya K.yatie.nanti nak try buat gakla...bab bubur2 nasi ni mmg laju jer zla:)
ReplyDeletesalam kak.. wah bestnya anak2 dan family ita pun sua bubur nasi gini.. leh la cuba nanti lama juga tak makan..
ReplyDeleteakak...
ReplyDeletebubur sup nie nampak menyelerakan sekali ler akak... sedapnya.. bab2 gini mmg diana suka makan..