Sebenarnya saya ni mmng peminat setia kuih2 lama dan kuih yg menggunakan daun pisang ni. Saya suka betul kuih yg di balut daun pisang, terasa harum je kuih tu bila dah masak. Daun pisang aritu masih ada lagi kat petiais, so lepas ni bolehlah buat kuih yg berkaitan daun pisang..hehehehe..
Ok, kali ni saya ikut resepi dari Tun Telani dan resepi asal adalah dari Kak Shima. Terima ksih pada penyumbang resepi. Izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Pada peminat kuih abok2 tu bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya...
Bahan2:
- 1 cawan sago biji (cuci, rendam 15 minit dan toskan.)
- 1 cawan kelapa parut muda
- gula melaka secukupnya di racik2- Yatie letak 1 sudu kecil utk sebiji kuih
- secubit garam
- daun pisang- wat bentuk kon..(kalau xde, blh letak dlm loyang atau bekas mapin)
- Panaskan kukusan. Sementara itu, satukan sume bahan dalam bekas kecuali gula melaka. Kacau gaul rata-rata.
- Kemudian masukkan sedikit adunan dalam kelongsong daun pisang, ratakan.
- Tabur gula melaka di atasnya. Kemudian tutup dgn adunan di atasnya.
- Kukuslah selama 1 jam hingga sago masak.(Yatie kukus 1/2 jam je dah masak)
Assalamualaikumm..
ReplyDeletetak pernah makan pun. Teringin nak rasa. Ada lagi tak kak?
betul kak yatie.. rasa cam mudah je nak membungkus tu. tapi buat sendrik aduii susah jugak terkial2. hehehe... sedap sedap
ReplyDeleteakak pun dah lama berangan nak buat kuih abok2 ni yatie..daun pisang dah lama ambik kat rumah adik.sampai dah kecut kat dlm peti ais tu..:)
ReplyDeleteermmm...sedapnya kuih yatie ni..dh lama k.gee tak makan kuih abok2... bisanya beli aje tp bila nengok ni teringin pulak nk buat sdr...
ReplyDeletemas tak try lagi resepi ni...
ReplyDeletemasuk list dulu..he..he..
Salam Yatie,
ReplyDeleteni antara kuih peberet dude kita.. senang nak buat..makan lagi lah senang sedap plak tu kan..
assalamualaikum.. sedapnyer abok-abok.. cantik nyer kak yatie nyer kon tu.. tun wat jd bentuk ntah ape2. huhu
ReplyDeleteassalamualaikum..................
ReplyDeletekak yatie.,
ayu sampai sini ketuk pintu depan nie...
mana tau ada baki lagi abok2 versimu itu..
terliur lah...
sedap lagik kalau bungkus ngan daun pisang...bau aroma daun, 10bj leh abis hehehe. kuih kegeraman saya ni klu balik kg br leh mkn yg camni.
ReplyDeleteSalam Yatie cayanggg....waaaah kuih abok2...fav akak ni taaauu...ada lg x? Rajin Yatie membungkus2 kuih nih..akak maleh tul, pastu nak dapatkan daun pisang punya susah..kalau yg kat kedai tu, daun keras2 jek, lipat sikit patah2 wpun dilayur atas api dulu....menciss... bak kat akak 5 ketuii..sekali harung jek akak ngap..hehe
ReplyDeleteSalam Yatie...
ReplyDeletelama nyer mama tak mkn kuih abok2 nih..fav betul. Ni dah nk dekat bln pose mmg sedap buat berbuka..
Lama mama tak kemari.. miss byk N3 Yatie..lagi2 belebat pisang..fuyoo cedap nyer :P
Yatie...
ReplyDeleteSuka makan kuih ni...tapi tak penah buat...he he..sebab bila masuk bab2 membungkus kuih cam ni tak berapa nak pandai,...mcm2 kak cek ni kan...:)
salam yatie..ada bbrp resepi kuih yatie sy cuba.alhamdulillah semuanya kena dgn selera saya sekeluarga.tkasih sudi berkongsi. :)
ReplyDeletesedapnya kak, tak pernah buat sendiri lagi dan tak pandai nk membungkus sama.tumpang mkn kuih akak ni lah yer....hehe
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletedah lama tak makan abok2 ni yatie..sedap ni..
cantik kuih yatie tu..rasa kalau dapaa makan time peeg2 gini be juk nni yatie..
Assalamualaikumwbh kak yatie....ooooo daun pisang tu abok2 yer.....mmmm ayu nak cuba gak la....mmmm ntah cukup ke tak daun tu ha.....:)
ReplyDeletesedapnya...tp cam x reti je nk bungkus huhuhu
ReplyDeletezla lom penah mkn kuih ni k.Yatie..tp nampak sedap dan resepinya mcm xderlah rumit sgt.tp yg pasti, zla rasa zla akan fail bab membungkusnya...heheh
ReplyDelete