Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar tepung jagung, di bancuh dngn 1/2 cwn air
- 1 sudu besar lada hitam , di tumbuk
- minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
- 5 biji bawang merah/kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/4 biji lada benggala hijau
- 1/4 biji lada benggala kuning
- 1/4 biji lada benggala merah
- 1 labu bawang besar
- Ayam dibuangkan kulit, potong kecil, bersihkan dan toskan.
- Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam, sos tiram, sos tomato dan kicap pekat. Biarkan sebentar.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam yg di perap tadi dan gorengkan sehingga separuh masak.
- Masukkan ketiga2 jenis lada benggala dan bawang besar... gaul lagi.
- Masukkan bancuhan air tepung jagung dan gaul sebati.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa tak perlu tambah garam dan gula. Bolehlah angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk kegemaran.
sedapnya k.yatie.....td teringat nak masak ayam masak merah, tp kalo ganti resepi ni best jgk kan..hehe
ReplyDeletewaaaa.... boleh tempah dulu ni... masuk list tuk menu buka posa... hehe
ReplyDeleteadoiii... lapar perut...
Salam Yatie
ReplyDeletesedap nampak ayam style ni..kalo masak kak rumah ai, ai think sure laku...
Yatie...setuju sgt tu...kalau masak cam ni lagi cepat habis dari gulai2 kan...anak2 kak cek pun suka menu cam ni...masak daging cam ni pun sedap kan...emmmm...lapola pulak pepagi dah tgk lauk sedap Yatie ni..he he ..:)
ReplyDeleteSalam Yatie...amboiii pagi2 tayang lauk ayam berampai...akak suka masak2 camni...akak book dulu msuk list berbuka untuk anak2 nnt lah..hehe
ReplyDeletemenyelerakan betoi la nengok ayam tu kak....
ReplyDeletewahhh...menyelerakan betoi la ayam tu kak....
ReplyDeletenak seketoiii....
salam adik manisss
ReplyDeletemai kita tukar nak tak dgn talam nangka ? kak dah buat malam tadi dah abisss..tak leh tukar laa.. nak rasa ayam tu yatie...pos laju tauuu.. talam tu mmg lembut...manis2 buah..
Salam Kak Yatie... lamanyer tak lepak dapo akak..he he samalah menu kita.. suker makan lauk2 n macam2 ader dalam tu.. he he he makan ngan nasi panas2 sedap...
ReplyDeleteSalam..Kecurrr sudah bila tgk drumstik yang tergolek2 itewwwwww...
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh Kak Yatie.....
ReplyDeleteAlahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii betol menguuda dgn posing drumstick tu......satu lauk ni pun kalu mcm ni dah tak nak lauk lain kak.....:)
wow sedapnye~~ terliur nih hehe ptg2 tgk blog masakan x thn punyeee
ReplyDeletesalam kak kena masuk list la semua menu2 ni untuk bulam ramadan nanti tak la pening nak masak untuk juadah berbuka
ReplyDeleteAssalam yatie..acik ambik resepi ye..
ReplyDeleteklau masakan yangn ada lada hitam ni memang acik suka.
mmg pun anak2 SL pun buat mcm ni...tp kena tambah kuah byk2.
ReplyDeleteBoleh meleleh air liur ayam ni... hu hu hu
ReplyDeletesemua sedap2..yummynya..
ReplyDelete