Bahan-bahan
*5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
*225 gm gula halus
*220 gm tepung gandum
*1 sudu kecil rata baking powder
*1 sudu besar ovallette
*150 ml susu cair
*1/2 sudu kecil garam
*100 gm minyak jagung/masak
*1 sudu kecil esen vanila
*beberapa titis pewarna merah, kuning dan hijau
*asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
- Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
- Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 3 bahagian....letak pewarna kegemaran.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama, letak merah dulu menggunakan 6 sudu makan setiap adunan dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
- Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Salam kak yatie! semalam kita sibuk siktlah kak, sedapnyer kek lapis tuu! som som pandan kita nak bawak balik ya, tak yah kasi air gula sbb kita byk air gulanyer hihihi....Akak sihat ke? 1 hari tak jalan2 rasa cam berminggu tak jengah2 :D
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeleteYatie ni kalau bab kuih muih ni menajdi je. Cantik betul kek kukus velvet tu ya. Hari tu ada gak akak buat kek kukus hawflake tu tapi tak lah secantik yg yatie buat
nanti mas nak try juga buat kek lapis akak ni,geram tengok kek lapis akak yang cantik tu,mas copy resepi ye kak,
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletewah canteklah kek lapis akak bikin ni..
pembakar smgat tuk buat lagi..
hehe da buat dulu tapi tak seindah ni;)
cantiknya kek kukus velvet dia!!! klau dekat, lama dah akak ngendeng.hehe
ReplyDeleteorg yg sabar saja boleh bikin kuih jenis kukus asal dr sarwak nie.. sbb tu setakat ni akak belom buat lagi..tapi kalau kek yg warna hitam kukus dgn biskut marie tu pernah laa..tapi dah lama dah..guna browning sugar..yatie pernah buat ker??
ReplyDeletekak yati..sesunguhnya saya di sini amat kagum melihat kek akak yang jauh dii sana. saya di sini ingin bertanya.. ada kemungkinan tak kalau saya buat kek ni tak menjadi.saya agak bingung dan takut untuk mencuba kek ini.kalau cuba makan saya suka, tapi cuba buat saya terasa amat tertekan.bantu saya kak yati..yang benar, aku yang cun.
ReplyDeletesalam kak yatie...menarik dan tertarik betul niza tgk kek lapis tu....sedapnyaa...nanti nak kena try la...:)
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, kek kukus velvet ni mmng sedaplah...bubur sum2 ni dah abeslah..Ika wat sendiri ya...bagi akak rasa sikit...hi3.
ReplyDeleteKak Aidah=> wkmsalam, thanks kak..akak cuba lagi ya...kena sabar sikit bab melapis2 kek ni..
ReplyDeleteMas=> cubalah senang je...ikut je arahan2 yg di beri, pasti menjadi..
ReplyDeleteMummyseri=> wkmsalam, takpe cuba lagi..entah2 lagi cantik dari akak punya...mmng sedap kek ni..
ReplyDeleteAin=> thanks kak, kalau dekat mmng yatie dah bagi rasa tau..
ReplyDeleteKak Ilah=> kek ni mmng leceh sikit, kena betul2 sabar..yatie suka buat kek yg family suka mkn je..
ReplyDeleteIzahdaut=> alahai jngnlah takut mencuba Izah, senang je..ikut arahan, mesti jadi punya..akak dah bnyk kali buat kek ni..menjadi...dulu pertama kali buat terus jadi..akak rasa kalau Izah cun buat mesti jadi punya...
ReplyDeleteNieza=> wkmsalam, sedap kek ni..cubalah, mudah je membuatnya..
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie, kalau guna butter boleh tak? Setiap lapisan ke kena kukus?
ReplyDeleteSalam perkenalan....Sy selalu jugak jengah blog akak. Sy suka kek velvet asam ni...sy dh try buat...terima kasih & sy puas hati..Mohon izin copy resepi ye...
ReplyDelete