Bahan-Bahan
- 250 gm pisang dilecek
- 250 gm tepung kek * saya guna tpng gandum ayak 3 kali
- 1 sudu kecil baking powder
- 200 gm gula castor
- 6 biji telur
- 1 sudu besar ovellette
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 50 gm fresh milk atau susu cair
- 90 gm minyak
- 1 sudu besar choc emulco
- 1 sudu kecil esen pisang
- Leser loyang berukuran 10 x 10 inc dgn butter dan alaskan tapaknyer dgn kertas minyak.
- Panaskan oven 170C.
- Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan
- Satukan semua bahan dalam mixer kecuali: minyak, choc emulco, pisang, esen pisang dan pukul dgn kelajuan max hingga adunan pekat dan gebu.
- Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanyer sebati.
- Masukkan minyak dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian diletakkan choc emulco dan satu bahagian dibiarkan pada warna asal.
- Masukkan 3 sudu besar warna asal betul2 ditengah2 loyang.
- Kemudian tuang pula warna coco betul ditengah dan di atas warna putih sebanyak 3 sudu besar juga. Buat begini hingga 3/4 adunan kemudian buat pula dgn 2 sudu besar dan akhir sekali 1 sudu.
- Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.
slm k'Yati...nak mintak kek brg seketui dua...hari ni ida lum buat kek lagi..tak buat kut..sedapnyer
ReplyDeleteakak..gebunya kek pisang tu...
ReplyDeletepisang ada lagi ni...
hmm....klu rajin....nak buat gak la kek pisang tu...
ramainya hari ini wat kek pisang..minggu pisang sedunia kot...
ReplyDeletewahh ni memang gebu ni kak yatie tengok kiraan telur je pun dah tahu. akak saya pun entry kek pisang juge ni.. hehehe
ReplyDeletewah..harini ramai yg ngekek yer...mintak 2 potong kak..hehe
ReplyDeletesedapnyer kak.. tun mmg suka mkn kek pisang, tambah pulak bila ada coklat.. mmg x ingat dunia laa bila makn. hihi
ReplyDeletekek ni mmg sedap tak jemu makan...
ReplyDeleteYatie malam tadi kita mimpi awak... hehe kelakor.. ni mesti dah lama tak jumpa kan?? ingat lagi dulu2 yatie selalu cerita mimpi yatie kat ita...
sedap kek pisang.. mmg fav ni..
ReplyDeletemmmm gebus.. sedap..wangi tu bau pisang...he he he aderke lagi? hehe
ReplyDeletesalam k.yatiee..rindunya.lama xdtg sini.zla dtg nak amik resepi kuih seri muka akak ni:)..tq in advance resepi tu :)
ReplyDeletenampak gebu lah yatie..nampak sedap jugak tu..nak buat jugak lah nanti..
ReplyDeletesedapnya kek tu kak..nampak gebus jer...bila nk merajinkan diri ni buat kek ni yer...hehe
ReplyDeleteNak Kak.. Nak... Boleh laaa... Mesti best rasa pisang dan coklat..
ReplyDelete