Bahan-Bahan
- 500 gm daging batang pinang - kalau dagiing biasa, rebus hingga empuk dulu
- 4 keping asam keping
- 2 btng serai- di ketuk
- 2 sudu besar cili kisar
- Garam gula to taste
- Air secukupnya untuk kuah
- Bahan dimayang:
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 sudu kecil lada jitam
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- sedikit belacan- saya tambah
- Cukup senang, masukkan semua bahan2 yang telah dimayang, yang telah ditumbuk, asam keping, garam gula, daging dan air ke dalam periuk.
- Renehkan hingga daging empuk. Rasakan semua rasa secukupnya.
- Sedap sangat, actually this is the Kelantan version of beef stew. YUUMMmmmmYYYY!
akak....lama dah mas tak buat singgang...
ReplyDeletesedapnya tengok...
Assalamualaikum akak...
ReplyDeleteermmm.. mmg menarik.. selama nie pun diana x perna buat singgang daging... boleh try resipi nie.. tq akak... mmg nampak sedap.. utamanya kalau bab berkuah mcm nie.. suka sgt makan..
salam kak yatie..baru je buat daging singgang ni minggu lepas..ank2 eina mmg suka...
ReplyDeleteAssalam yatie, kita pun dah pernah cuba singgang daging tapi recipe dari myr....memang sedap kuahnya buat hirup2 gitu..
ReplyDeleteassalam yatie...singgang daging mmg fav ima sekeluarga...tapi resepi ni nampak lebih special dari yang ima selalu buat..leh cuba nnt..
ReplyDeleteAssalamu'alaikum;: kirimkan ke rukah awak,satu porsi saje hehehehe,sepertinya enak tuh??
ReplyDeleteYati,
ReplyDeleteSaya pon suka singgang daging ni
dah lama tak masak..
SalAm kak ita pun x pernah masak singgang daging bila akak kata sedap rasa nak buat plak.. Masuk list dulu
ReplyDeletesedapnya kalau dapat hirup kuah singgang tu...slurrrppp...hehe
ReplyDeleteSalam yatie..klu mkn ngan nasi panas..mmg berpeluh2 la mengadap singgang nie yer....
ReplyDeletesinggang daging memang best....
ReplyDeletehttp://jomsihatdanceria.blogspot.com