Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam
- 2 1/2 cawan santan
- 5 cm lengkuas (ketuk)
- 3 batang serai (ketuk)
- 3 cm kunyit hidup (kisar)
- 3 cm halia (kisar)
- 5 ulas bawang putih (kisar)
- 4 tangkai cili merah (kisar)
- 10 ulas bawang merah (kisar)
- 5 biji buah keras (kisar)
- 2 keping asam gelugur
- 4 biji kentang (belah dua)
- 10 tangkai cili kering (kisar)
- 1 helai daun kunyit
- Garam dan sedikit gula
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Kemudian masukkan ayam,lengkuas,serai dan daun kunyit.
- Gaulkan rata sehingga ayam kecut.
- Tuangkan santan dan masukkan kentang.
- Setelah kentang empuk masukkan asam gelugur dan garam, masukkan sedikit gula.
- Perasakan, sekiranya dah ok, matikan api dan boleh di hidangkan.
Kalau boleh biarkan kuahnya cair.Kalau pekat dah rasa rendang pula. Saya punya pekat sikit sebab kentangnya jenis putih(meresap). Terpulang pada masing2 nak kuah pekat atau cair sedikit.
fuhh sedap sungguh...dh follow..:)
ReplyDeletesalam....
ReplyDeletesangat menyelerakan....
mohon izin follow ur blog
salam yatie dah lama tak makan lauk ni..mmg sedap ..ngences akak.
ReplyDeletewah,, terasa lapar sangat..
ReplyDeleteSoffya=> mmng sedap..thanks sudi singgah dan follow juga..
ReplyDeleteSekamar Rindu=> thanks sudi singgah dan follow jua..
Datin El=> wkmsalam, memang sedap lauk ni, kalau dekat yatie dah bagi rasa..
ReplyDeleteRazucute=> mailah mkn kat sini je..