Bahan-bahan
* 4 keping roti
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 170ml susu cair
* 8gm serbuk agar2 (1 sudu besar)
* 1/2 cawan gula
* 2 sb butter/marjerin dicairkan
* 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml)
* pewarna merah, hijau dan kuning (terpulang nak letak warna apa2)
Cara membuatnya:
- Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
- Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
- Bahagikan kepada 3 bhgn, satu bahagian warna kuning, satu bahagian warna hijau dan satu bahagian lagi warna merah.
- Kacau cepat2 dan sebati,pastikan setiap adunan sekata.
- Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna kuning, sesenduk warna hijau dan sesenduk warna merah, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
- Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.
sedap2 lela pun wat ni kak amik resepi kat blog kazen http://waheedeana77.blogspot.com
ReplyDeletewah cantiknya kaler..tadi singgah blog ijah..kaler2 jugak...tentu sedap ni:)
ReplyDeleteSalam kak yatie! kalerpull! nak sepotong! ehehe...lama tak wat!
ReplyDeleteassalamualaikum kak..ni saya sampai..lambat skit kene tinggal kapal terbang..hehe.cantinya marble nyee.biila la nak pandai cam kak yatie niiii
ReplyDeletewa...wat resepi kek pelangi yer? tapi pelangi 7 warna..ni baru 4 je..ehehe
ReplyDeletesalam yatie..terpesona akak dibuatnya..mmg cun melecun.cantik ..
ReplyDeletewa yatie, soooo kalerful n nampak so yummy makan masa panas2 gini....
ReplyDeleteLela-Lelord=> mmng sedap, ank2 suka sngt
ReplyDeleteCik Manggis=> puding yg kaler2 ni buat berselera nak makan...mmng sedap..
Ijayuji=> wkmsalam, sengaja wat kalerpul sbb nak goda Ika, sepotong cukup ke..nah akak bagi sepinggan...
ReplyDeleteIzahdaut=> wkmsalam, alahai senang je, mcm lapis marble cake...tuang selapis demi selapis...
Aibaks=> ini pudinglah dik bkn kek...bentuknya je yg rupa pelangi...
ReplyDeleteDatin El=> wkmsalam, cun ke? saja nak buat datin terpesona puding ni...jom rasa sikit..sedap tak..
Kak Rose=> mmng kak, bagi kalerful sikit biar tergoda nak mkn....mmng sedap..
ReplyDeletemcm mne nk bt dye jd bulat2 cmtu?sbb,klau letak dlm loyang,xke jd mcm berlapis?erm,konpius sket..huhu..bru nk blaja..
ReplyDeleteA'ahh..camne eh jd bulat2..confius gak nih
ReplyDeleteHai kak yatie, kita tak tanye akak lah 4 keping roti tu roti ape kak & ape plak jenis nye??
ReplyDeleteBalas..
akak....leh x tunjuk gambar cara2 wat lapisan2 kek tu...jie buat x jadi lor...
ReplyDeletesaya dah buat Puding ikut resepi Yatie ni..alhamdulillah menjadi dgn cantik dan enak nya..terima kasih banyak2
ReplyDeletekek pelangi dgn puding pelangi sama ke
ReplyDeleteakhirnya saya dh jumpa dan ingat tuaan punya resepi puding nie....TQ....
ReplyDeletemcm mana nk jadikan lapisan gitu kak..?
ReplyDeleteKak Yatie, yang sukatan selain air tu, guna sukatan metrik ke? Ke guna cawan biasa je?
ReplyDeletesaya suka blog awak ni yatie..simple dan menarik!tahniah:)
ReplyDeletenak tanya, kalau tak guna agar-agar serbuk tapi agar-agar strips tu boleh ke?satu peket ok tak?
WAAHHHH...sronoknya tengok blog akak...sy mohon minta resepi yea..
ReplyDeleteWahhhhhhh esok jgk sy nk try buat!!! bhn2 simple jer tp sgt menarik...
ReplyDeleteOlá sou do Brasil amei as cores explica como voce faz o arco-iris lindo qual a maneira de fazer? Obrigado Parabéns
ReplyDeleteSelam canim super .
ReplyDeletemcm sodap jerk..sy nak mintak izin akak sy copy resepi nie n lelain resepi yerk..bole x..
ReplyDelete