BAHAN-BAHANNYA :
- 1 ekor ayam, potong ikut suka
- 2 batang serai, dititik
- 6 biji limau kasturi, perah jusnya
- 4 helai daun limau purut
- 1 cawan susu sejat ( guna susu sejat "ideal")
- 1 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
- Hirisan daun bawang, untuk hiasan
- 8 biji bawang merah*
- 5 ulas bawang putih*
- 1 inci lengkuas, dibakar*
- 1 inci halia, dibakar*
- 3 biji buah keras*
- 10 biji cili merah*
- 5 biji cili padi (optional)*
- 2 batang serai, hiris halus*
- 1/2 inci kunyit hidup, dibakar*(*dikisar halus)
- Ayam dicuci bersih, lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng embal2 (setengah masak), angkat dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai titik dan daun limau purut hingga harum dan terbit minyak (guna api sederhana).
- Masukkan ayam, gaul rata dan tuang susu cair dan air. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat dan tambah jus limau kasturi, gaul rata dan biar masak 1 - 2 minit.
- Seimbangkan rasa (harus ada rasa masam2 manis dan haruman serai serta limau kasturi) dan jika semua dah ok, boleh matikan api. Angkat dan hias dengan daun bawang, hidangkan bersama nasi hangat...
Salam kak yatie!! sedap kalau namanyer ayam2 masak serai ke apa ke bau dia tu wangi jerr ;-) mintak ayam akak seketul dulu kena masuk list dulu :D
ReplyDeleteHello Yatie, I love this ayam dish. Looks so delicious. Can practically get the lovely scent of your ingredients too.
ReplyDeleteHave a nice day and keep a song in your heart, Lee.
Ika=> wkmsalam, mmng sedap Ika kalau ayam masak mcm gini...hingga menjilat jari..nah akak bagi semangkuk, berketul2 tu....makan ya..
ReplyDeleteHello Uncle=> Thanks.. You should try it. It's not that hard. And it's so delicious..Have a nice day too.
ReplyDelete