Bahan-bahan:-
- 500gm ayam (saya guna 1 ekor di potong 12 ketul)
- 60gm Bawang Merah (saya guna 3 ulas)*
- 60gm Bawang Putih (saya guna 4 ulas)*
- 60gm Halia ( saya guna 1 inci)* bhn di tumbuk
- 3 sudu makan serbuk kari ayam
- 2 sudu makan serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk cili (saya tambah)
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis (saya tambah)
- 1/2 sudu teh lada putih
- 4 sudu makan tepung beras
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng
- 3 sudu makan dadih
- Ayam di potong, bersihkan dan di toskan.
- Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama ayam.
- Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak.
- Gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih.(saya perap 2 jam)
- Panaskan minyak, goreng ayam-ayam tadi. Setelah garing, angkat dan boleh di hidang.
- Hidangkan bersama sos atau pun dadih.
mas datang nak suapkan akak piza ni, he..he.. tergoda la tengok ayam goreng madras akak,sedapnya...memang sedap makan dengan nasi goreng cina..
ReplyDeleteSalam kak yatie, nak bawak balik seketul peha, tk nak bhgn dada yg byk daging tu kalau boleh kepaka pun nak jugaklah! hihihi...
ReplyDeletesalam yatie.
ReplyDeletemakan dgn nasi lemak pn sedap ni. kecurnya...
nyammi.....
ReplyDeletepandai sis yatie memasak....
ayu nk cubalah..tq for sharing...
salam pagi ahad. duduk sana boleh bukak restoren ni..
ReplyDeletenak ayam seketul..
Mas=> sedapnya pizza yg Mas buat...siap suapkan akak lagi...sayang Mas...ayam ni mmng sedap sangat, tu yg akak goreng nasi je...sbb nak ratah2 ayam tu....ranggup..
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, nasib baik Ika dtng cepat...nah ambillah peha ayam goreng...syedap tak....kih3..
ReplyDeleteK.Anis=> wkmsalam, mmng kena dngn semua jenis nasi kak...yatie ratah2 gitu jek...nasi goreng dah letak udang...kih3..
ReplyDeleteRuhayu=> cubalah...ayam goreng ni mmng sedap...ada pedas2 sikit...mcm kat Madras pulak..
ReplyDeleteKak Pah=> wkmsalam, boleh je...ni yatie bagi 2 ketul...makanlah....makan sendiri tu bolehlah kak...nak bukak restoren tak berani...
ReplyDelete