Bahan:
* 1 sb yis mauripan
* 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)
* 1 1/2 cwn air suam
* 3 1/2 cwn tepung
* 1/2 st garam
* sedikit minyak
Cara membuatnya:
- Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
- Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
- Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak spt gambar kat bwh).
- Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....
sedap ner roti.. tak sarapan lagi ni.. baru habis poco poco..
ReplyDeleteSalam kak yatie!!!! nak daging kerisik tuuuu!!! sedapnyerr! kita tak de stok kerisik lah huhuhu... uuwaaaaa..roti saj ni pun akak dah buat!!! masuk list! sedapnyer cicah kari kan :D
ReplyDeleteMiz Kadiah=>thanks sudi singgah, mailah sarapan sama2...
ReplyDeleteIka=> wkmsalam,, boleh je...kerisik tu akak buat sendiri....guna kelapa kering, di sanggai sampai perang...lepastu tumbuk masa panas2 sampai keluar minyak..rasanya sama je, wangi je bau kerisik..
ReplyDeleteIka, kalau masa nak bulat2kan tu, lekit sikit...sapu minyak tngn kita ya...
assalamualaikum kak..hikhik..resepi roti ni asik kiv je..tak buat2 lagi. akak datang umah saya amik award ye..oyee oyee
ReplyDeleteThanks..mmg tgah mencari resepi roti ni..sbb kwn sy pernah buat..tp lupa nak tanya resepi.cicah ngan karipun sedap..:)
ReplyDeleteAmboi sedapnya.... makan panas-panas dengan kuah kari, nak cubalah ...terima kasih Yatie..
ReplyDelete