Bahan-bahan:
* 1/2 ekor ayam - dipotong kecil (saya guna 1 ekor dan gandakan rempahnya)
* 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
* 2 sudu besar kicap pekat
* 3-4 tangkai daun kari
* air secukupnya
* garam secukup rasa
* gula secukup rasa (*boleh juga guna gula kabung)
Bahan2 kisar:
* 1 labu bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 1 inci halia
Cara:
- Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
- Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
- Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
- Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi putih,nasi hujan panas, nasi minyak, nasi tomato dan lain-lain.
0 comments:
Post a Comment