Bahan-bahan
* 100 g tepung beras
* 100 g tepung jagung
* 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
* 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
* 1 sk garam atau secukup rasa
* sedikit pewarna hijau (opt)
* SIRAP GULA MELAKA :-(saya buat separuh adunan sirap gula melaka ini)
* 500 g gula melaka
* 1000 ml air
* 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
sedapnya yatie.hari ni akak dah buat puding sagu.mesti gula melaka tu ada baki.esok kita buat sum2 pulak.thnx ya.
ReplyDeleteberapa kali saya dok tengok som2 ni.nmpak halus lembut jee...sedapnyeeeee
ReplyDeletewaaaaa eerrkk,,,,beezz la plak mandang lame2...huuuuu
ReplyDeletelapar!!!
ReplyDeleteAnymz=> wow memang kena tu ada sirap gula merah....buatlah mudah je...
ReplyDeleteIzahdaut=> mmng lembut dan sedaplah Izah...apalagi, pergilah buat...sekejap je dah siap...akak makan berulang2 tau...
ReplyDeleteLokman=> boleh pandang lama2...jngn keluar air liur udahlah..(guwau jek)
ReplyDeleteVanilla=> lapar..hi3..pegrgilah mkn dulu..
sis.. nk tyn kalau nk wat bnyk colour cam na ek..?
ReplyDelete