Kali ni saya dah jumpa resepi yg mudah dan semestinya menjadi cantik. Rasanya sangat lembut dan cara buatnya pun mudah je. Pada kwn2 yg masih fobia mcm saya buat kuih ni, bolehlah cuba resepi ni...In Shaa Allah menjadi punya. Apa yg penting ikut sukatan yg di beri dan ikut cara2nya.Terima kasih pada rakan FB Iza Lan kerana berkongsi resepi pau ni. Menurut Iza, resepi ni beliau dpt dari seorang makcik yg baik hati yg menjual kuih pau. Terima kasih juga buat makcik tu, moga bertambah2 murah rezeki makcik. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya, biar ramai lagi kwn2 dpt membuat pau kegemaran keluarga yg menepati citarasa keluarga. Alhamdulillah..
Bahan-Bahan
- 1 kg tepung gandum*
- 1 sudu teh baking powder*(bahan bertanda * diayak bersama)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cwn minyak masak
- 2 1/4 cwn air
- 11 gm yis
- 1 sudu makan gula
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 biji telur
Cara2nya
- Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung dan b.powder.
- Kacau bhn diatas hingga gula larut.
- Tuangkan sikit2 ke dlm tpng hingga menjadi doh tak melekat ditangan. Biarkan 5 minit.
- Ambil sedikit doh, leperkan & masukan inti pilihan, kemaskan dan alaskan dngn plastik/kertas minyak yg di potong kecil. Susun dlm loyang dan jarak2kan sedikit.
- Biar hingga doh naik 1 kali gnda (jngn terlalu naik, dah penuh 2 loyang pengukus saya mula mengukus)
Kukus 7-10 minit (saya kukus 7 minit shj) balut tudung pengukus - Buka tudung pengukus dan angkat kuih pau. Sejukkan di redai kek dan bolehlah di makan.
Tie... Encik Suamiku selalu suruh daku buat pau, tapi aku maleeesssss.... kalau aku buat agak2 boleh ke segebu ini Tie.....
ReplyDeletenmpk mnyelerakan
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.. Pin pin.. Dtg intai pau. Napelah rumah kita jauh kak! Klu dkt lama dah mintak dua ketul
ReplyDeleteHahahaha
DeleteKak zai pun malas nak buat pau sebab selalu tak berapa menjadi.
ReplyDeletesalam yatie,akak nak tanya bahan B yang dilarutkan tu dimasukkan panas panas kedalam adunan tepung atau pun tunggu sejuk dulu. Terima kasih
ReplyDeleteKak Zainab Kuala Lumpur
wkmsalam, bukan di larutkan tu maknanya di panaskan....maksudnya di satukan bersama..
DeleteSalam kak yati,
ReplyDeleteUtk 1 kilo tepung berape byk kuantiti pau bole dpt ye kak. tq in advance
Assalam yatie..pau nie still gebu n lmbut x bla dh sejuk
ReplyDeleteKak Yati, saya dah cuba resepi yg dipaparkan. Alhamdulillah...sangat puas hati. Terima kasih :)
ReplyDeleteASSALAM KAK yatie..klu nak buat stengah kilo cmne ye...nak buat sekg tp xjadi...hihi..terima kasih...
ReplyDeleteKak..sy ambil resepi akak tau.nk Cuba..teringin
ReplyDeleteMemang gebu betul pau nya.
ReplyDeleteKena cuba gak resepi nih... inti apa yang best ek...
ReplyDeleteBantu saya cb buat ya.....ok Kalau sedap saya mesej lagi
ReplyDeleteTerima kasih kak...1st time buat terus mjadi.Husband n anak2 puji sedap. Rasa sama mcm beli kat kedai
ReplyDeleteantara bnyak2 pau, pau yg guna tep. gndum lbh sedap rasanya..
ReplyDeleteDah cuba...x sbr nk mkn
ReplyDeletewww.momstoreretail.blogspot.com
Thanks atas resepi inj. Mmg jd n sedap.
ReplyDeleteAssalam.nk tny pd yg prnh buat pau.kalau utk sukatan cwn n sudu teh tu byk mana ye dlm gram?risau x ngam je cwn dgn tpg sekilo.sy xde sukatan cwn.sy ni baru first time nk buat. hrp sudi membantu.tq.
ReplyDelete