Sebelum ni pernah buat di SINI dan di SINI. Terima kasih pada penyumbang resepi asal, mmng sedap apam ni dan tak pernah jemu memakannya, makin nak lagi..dan lagi..dan lagiiiiii....
Bahan-bahannya.
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 1/2cwn gula pasir
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
salam yatie..
ReplyDeletewah wah wahhh... comelnyer apam berwarna warni... elok je apam tu nampak lembut... sedapnyerrr..
akak pun buat apam juga semalam utk sarapan pagi ni... tapi apam versi lain sikit... tak tau entah bila tiba giliran dia masuk blog... akak ni semedang je update menu2 dah basi.. kekeke...
Salam Kak Yati... calourful sungguh apam2 yg comel ni.. lama sungguh saya x buat apam gak...
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletecantik apam tu kak..warna-warni..
warna warni apam tu kak..
ReplyDeletecantikkkkk menarikkk
sedapnya kak yati, very kalerful tu
ReplyDeletecomelnya apam tu!!warna-warni...nampak gebuss
ReplyDeletesedapnya nmpk apam....ni yg rasa mcm nak cuba ni...:-)
ReplyDeletesama la kita, kak rose pun mengapam jugak... apam kentang pulak!
ReplyDeleteAssalam Yati.. sedap kalau dpt apam ni wat minum petang.. :)
ReplyDeletewarna warna ceria
ReplyDeleteKann kak, rasa Sabtu ni nak buat lagi lahh..tapi nak buat versi kerabat di raja...kaler kuning...
ReplyDeletesalam kak yatie :) ramai nye orang duk post pasal apam comel ni kann. sedapnyeee nampak. comell sangat warna warni gituuu.
ReplyDeleteTie.... tunggulah ye... nanti kalau anginku sudah mari, memang aku nak buat apam beras warna-warni, dan satu lagi memang aku gila dengan kuih-muihmu yang dikukus-kukus tu!
ReplyDeleteYatie, ada lagi tak ni akak dtg lambat hari ni mesti dah habis kan, cantik sangat warna apam tu manis sangat2 kaler dia macam Puan yg buat jugak ni
ReplyDeleteTeringin jgk nk buat dn bjar buat apam beras ni...tp ct je makan sbb suami xlayan kuih sbb dia kata mudah cepat lapar..hehehe
ReplyDeletecantiknya apam tu kak...^_^
ReplyDeletecantik ... saya dah buat 2 hari lepas. Ambik resepi kat CM
ReplyDeletesalam mbakyu,
ReplyDeletepie kabare?
wow colorful sangat tu warna apamnya :)
Oh oh marbelesly sedaap...my pebreret ye
ReplyDeletecntiknye..kalerful gitew.aritu sy da try buat apam ni ikut resepi kak yati,sedap...tp xcntik mcm ni sbb lekat dkt bekas...hehehe
ReplyDeletesmlm sy try buat kek masam manis resepi kak yati tu...menjadi
hepi sgt...tenkiu ye kongsi resepi
anak sy suke sgt...kwn2 opis pon kata sedap..:)
nk try wat la ni...he3
ReplyDeletengmong2 cwn itu apa ya apa sama ukurannya dengan gelas air aqua,bingung deh
ReplyDeleteMmg sk min apam beras tp x pandai buat..selpas ni dh ada resepi ni blh la cuba nk buat..terima kasih sudi share resepi
ReplyDeleteYa allah terliurnya, sedap sungguh kuih ni...
ReplyDelete