Resepi ni adalah dari Mat Gebu yg mmng pakar masak apa2 jua masakan. Kalau guna resepi Che Mat ni, pasti tak mengecewakan, terima kasih Che Mat berkongsi resepi. Pada kawan2 yg nak rasa tu, bolehlah mencubanya. Sebelum ni pun saya pernah buat di SINI. Jom semak resepinya.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 cawan beras basmathi, rendam 30 minit dan toskan
- 4 cawan air rebusan ayam (atau 4 cawan air biasa + 1 kiub pati ayam "maggi")
- 1 cawan air dari dalam tin jagung
- 1 cawan susu cair
- 3/4 cawan jagung manis dalam tin
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 2 batang serai, dititik
- 2 camca besar minyak sapi
- 1 inci halia, hiris
- 1 biji bawang besar, dadu kecil
- 2 ulas bawang putih, cincang
- Garam secukup rasa
- Hirisan daun sup, untuk hiasan
- Bawang goreng untuk hiasan
- 1 kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkeh
- Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, bawang besar, bawang putih, serai dan halia hingga harum.
- Tambah beras tadi dan goreng 1 minit. Matikan api dan alih beras tadi ke dalam rice cooker.
- Masukkan jagung, daun pandan, air rebusan ayam + air dari tin jagung dan susu, kacau rata dan masukkan garam secukup rasa.
- Tanak nasi seperti biasa hingga betul2 masak.
- Gemburkan dengan chop stick dan tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan
sedapnya...faa nak rasa sepinggan boleh?hehe
ReplyDeleteakak asz dah dtg nie...mn nasi sepolistrin???hehe...best..asz suka kalu msk cam ni ...:))
ReplyDeletemenyelerakan betul set ni kak...
ReplyDeletedapny kak,,,terliur sy tgok nsi n lauk 2...nk try la
ReplyDeletedah try semlm. mmg sedap
ReplyDeleterasa mcm nk cuba buat....sedp tu...
ReplyDelete