Bahan-Bahan
- 6 ekor ikan kerisi
- 1 cwn cili kisar
- 1/4 cwn air asam jawa
- garam dan sedikit gula
- minyak secukupnya
- sedikit air
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- sedikit belacan
- Ikan dibersihkan, dikelar, cuci dan toskan. Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak tapi jngn garing sangat ya. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar hingga terbit minyak (guna api sederhana je).
- Masukkan air asam jawa, gula, dan garam secukup rasa. Tambah air sedikit.
- Biarkan mendidih dan agak pekat sedikit, masukkan ikan. Gaul rata sebentar.
- Matikan api dan bolehlah dihidangkan.
sukan jugak masak ikan kerisi sambal...mcm sesuasi sgt kan?
ReplyDeletesaya suka makan ikan ni tapi pernah terlekat tulang sampai berdarah-darah. kena hati2 sebab tulangnya tajam
ReplyDelete