Bahan-bahan:
- 1 cawan pisang- lenyek halus ( pisang lemak manis/pisang berangan)
- 1/2 cawan gula pasir
- secubit garam
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 200 ml air
- 250 ml santan pekat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh yis
- Satukan pisang yg telah di lenyek bersama sedikit garam dan gula di dlm mangkuk. Masukkan tepung beras dan tepung gandum. Masukkan yis.(kalau nak bancuh yis dngn sedikit air pun boleh)
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul rata. Masukkan santan pekat dan gaul rata semua bahan. Saya gaul guna whisk je.
- Perap adunan selama 2 jam.
- Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dlm acuan.
- Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.
- Setelah siap bolehlah di hidangkan bersama kelapa parut putih ygdi gaul dngn sedikit garam.
Bestnya nmpk....
ReplyDeleteX de stok pisang plak nie...lau x bole try rasa kesedapan lemak manis tu....
pasti.. sedap...
ReplyDeleteDah lama tak makan apam pisang, nmpk menyelerakan... nak sepiring
ReplyDeletesaya suka ni kak.... ingat arwah opah saya
ReplyDeleteAs salam....apam pisang nampak gebu ..izinkan saya mencuba resepinya . Terma kasih
ReplyDeleteAs'salam Yatie, macam tau2 aje kak ct tengah makan pisang ni haa..hehehe. sangat menarik, mencuba sesuatu yang baru kan.
ReplyDeleteAssalam Yatie.
ReplyDeleteCantiknya color apam pisang tu....mesti sedapkan.
salam yatie...
ReplyDeletecantik ye warna apam ni.. putih jer... mungkin jenis pisang yg digunakan yg mengubah warna apam.. selalu kalau apam pisang mesti warna coklat2 sikit kan... kat rumah pun masih ada lagi stok pisang.. bolehlah cuba kalau rajin.. hehe.. sbb madihaa ni kalau nak buat kuih tak berapa rajin nak tunggu kalau adunan nak kena perap2 ni.. hehe.. sabar jelah..
Nak mengapam jugaklah Tie.... teringin!!!!
ReplyDelete