BAHAN-BAHANNYA
- 600 gram ikan tenggiri- Yatie guna 4 keping isi ikan kerachi dan sekeping kepala-di belah 2
- 3 biji tomato*
- 3 biji cili hijau*
- 3 camca besar serbuk ketumbar*
- 3 camca besar serbuk jintan putih*
- 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
- 2 biji bawang besar, dicincang
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 1 inci halia, dicincang
- 1/2 camca besar biji sawi
- 4 camca besar cili kisar
- 500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
- 1 tangkai daun kari
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
- Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
- Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...
Sedapnya kak.. Tentu baunya harum semerbak.. Anak2 akak pasti berselera makan.. :)
ReplyDeletenampak sedap & menyelerakan la...dah la lapar ni.
ReplyDeleteCantik kuahnya Tie... nampak berlemak!
ReplyDeletesalam kak yatie.terliur adik tgk lauk akak ni.dtg bawa pinggan ke sana boleh?
ReplyDeletespecialnya resepi ni sebab tak guna serbuk kari tapi mcm kari, nanti boleh lah try =)
ReplyDeleteNmpk mcm kari...ini time menumis mesti syok baunya...
ReplyDeleteSedapnya Yatie,makan pulak dengan nasi panas2.
ReplyDeleteFuhh berasap ni kalau makan dengan nasi panas2 kak yatie, yum2x..
ReplyDeletesedapnyer kari kepala ikan... belum pernah msk kari cara goa ni... tak perlukan serbuk kari pun ye... boleh cuba nnt ni yatie kalau ada ikan yg sesuai.. t.kasih yatie..
ReplyDeleteSalam Kak...tgk resipi lauk yang berempah ratus macam ni memang kegemaran ni...Boleh cuba juga nampak gayanya.
ReplyDeleteSedapnya buat cicah roti canai ni...
ReplyDelete