Oklah resepi kali ni saya C&P dari Mat Gebu lagi. Sebelum ni pernah juga masak nasi jagung di SINI. Memang sedap betul nasi ni, harum je bila di masak. Kali ni saya makan bersama Ayam Masak Sambal Bunga Kantan. Biasanya makan bersama ayam masak merah, kali ni saje je tukar selera tapi masih berkaitan dngn ayam masak sambal.....sedap dan harum betul bau bunga kantan tu. Pada kawan2 yg nak merasa tu bolehlah mencubanya ya. Terima kasih Che Mat coz berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 cawan beras basmathi, rendam 30 minit dan toskan
- 4 cawan air rebusan ayam (atau 4 cawan air biasa + 1 kiub pati ayam "maggi")
- 1 cawan air dari dalam tin jagung
- 1 cawan susu cair
- 3/4 cawan jagung manis dalam tin
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 2 batang serai, dititik
- 2 camca besar minyak sapi
- 1 inci halia, hiris
- 1 biji bawang besar, dadu kecil
- 2 ulas bawang putih, cincang
- Garam secukup rasa
- Hirisan daun sup, untuk hiasan
- Bawang goreng untuk hiasan
- 1 kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkeh
- Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, bawang besar, bawang putih, serai dan halia hingga harum.
- Tambah beras tadi dan goreng 1 minit. Matikan api dan alih beras tadi ke dalam rice cooker.
- Masukkan jagung, daun pandan, air rebusan ayam + air dari tin jagung dan susu, kacau rata dan masukkan garam secukup rasa.
- Tanak nasi seperti biasa hingga betul2 masak.
- Gemburkan dengan chop stick dan tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan
sedapnye nasi jagung. tun pernah masak sekali je.. akak gandingkan dgn lauk ape?
ReplyDeleteMesti sedap kalau ada bunga kantan, nak cuba nanti...
ReplyDeleteTerima kasih kak yatie....
ReplyDeletewallah...sedapnya Yatie! harumnnya sampai ke rumah Amie...apa lauknya ye..
ReplyDeleteAs Salam tuan rumah, akak dtg nak makan ni hehehe
ReplyDeletemanis tak rasa dia?
ReplyDelete