Bahan-Bahan:-(loyang 9x9x3inci)
- 18 keping biskut krackers (Yatie guna 27 keping sbb buat 3 lapis)
- 500 ml santan (*Yatie letak 400 ml je)
- 1 tin susu cair (Yatie letak 1 cawan je)
- 6 biji telur
- 400 gm ayam/ daging kisar
- 3 biji bawang besar dicincang halus
- 1 paket kecil serbuk kari daging- Yatie letak 3 sudu besar
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang lobak merah diparut
- 1 tangkai cili merah- di cincang (Yatie tambah)
- daun bawang daun sup dicincang
- 3 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa, sedikit gula
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
- Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
- Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
- Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
- Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi. Rendam dlm 1 minit je.
- Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
- Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
- Lapiskan dengan lapisan daging.
- Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
- Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
- Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
- Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
- Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. (Yatie buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas di akhiri dengan biskut krakers)
Krakers tu kalau direndamkan tak patah ke? Nak rendam lama ke kejap?
ReplyDeletenampak sedap...kat rumah byk biskut ni..kalau rajin boleh buat...kalau tak rajik boleh KIV...
ReplyDeletecantik jerkan.. lebih baik murtabak ni dari murtabak mamak, hehe
ReplyDeleteSpecialnya resepi... Tie, minta izin nanti ada masa nak try!
ReplyDeletenampak yummy! nak try buat..da masuk dlm list..
ReplyDeletethanks share resepi..hehe
bole try ni
ReplyDeleteAduh mak aiii...!!!
ReplyDeleteDah lama nak buat ni tak terbuat2 lagi... nampak marvelous.
ReplyDeleteemm kak..sungguh2 menylerakan..
ReplyDeletesalam yatie..nekcik pun suka buat dan makan ..sedaap mcm muratabak singapor!
ReplyDeletet.kasih dek yatie manis kusss
ReplyDeletepagi tadi kak buka dapo yatie nampak jer terus kak print resepi. dan terus buat jam 11.30 siap bakar.. dan terus makan.. tpi kak ilah buat inti ala2 rendang...
Assalam yatie, mcm murtabak raja yg sangat popular di klantan..tebal mcm tu, mesti sedap nih
ReplyDeleteHaaaaaa bole cube yea yea :)
ReplyDelete