Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam dipotong 12
- 1 labu bawang besar- di mayang.
- 3 batang serai dititik
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan serbuk kunyit(utk goreng ayam)
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 btng serai- ptng kecil2
- 1 cawan cili kisar
- Ayam yg telah di potong, di cuci dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau.Masa ni guna api sederhana je dan sentiasalah di kacau.
- Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
- Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
- Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi jagung atau nasi minyak.
ni kalo dapat ayam mcm ni tak cukup seketui..hihihi..
ReplyDeletecop kepak!
Dear, apa beza dg ayam masak merah? Mcm lebih kurang jer bahan bahannya
ReplyDeleteAssalamualaikum.... Yati.
ReplyDeleteSedapnya ayam sambal serai. Terliurnya saya nengok.
Kalau ditambah sedikit kerisik.... lagi sedap.
Selamat malam...
ReplyDeleteSedapnya menu kak yatie, yummyy!!
Nampak simple je ayam masak serai ni.. Bolehla masak n jemput orang datang rumah hini
ReplyDelete