Bahan-bahan.(loyang 8x8inci)-Yatie guna acuan pecah 8 dapat 4 keping kuih.
- 1 cwn kentang rebus(dlm 2 biji yg sedang)
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 2 cwn santan (nak kisar dngn daun pandan pun boleh)
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn gula
- 2 sudu besar butter/minyak sapi
- 4 biji telur
- sedikit garam
- pewarna hijau dan sedikit pes pandan
- sedikit bijan
- 2 sb minyak utk sapu pd loyang -guna butter pun boleh
- Kentang di rebus hingga empuk, toskan dan dilecek.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
- Sementara itu panaskan oven 180c.Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
- Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
- Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi guna api atas je utk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
Assalam kak, rajinla akak membingka saya suka mkn bingka juga.banyak versi bingka nak kena cuba ni..hehe
ReplyDeletewkmsalam Nieza, nak makan mmng kena rajin sikit...mmng banyak versi bingka ni..kalau berkenan bolehlah cuba..mmng sedap..
DeleteAssalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteBingka Labu Kak lin tak boleh makan...tapi Kalau Bingka Kentang tak ada pantang larang...Insya Allah kalau free Kak Lin mmg nak cuba...
wkmsalam Kak Lin, bingka kentang ni mmng sedap dan gerenti semuanya boleh makan dan takde pantang larang..cubalah..
DeleteMama mmg puji la yatie ni..menjadi saja kueh yg yatie buat...cantik sungguh kejadian nya...mama puji dan puji dan puji dgn hati yg ikhlas ni..
ReplyDeletebebanyak terima kasih mama Ann, terharu di buatnya..
Deletesaya tengah rebus kentang tu kak. tengok ler apa hasil nyer nanti. hehe.. ingat nak buat roti tapi bnyak kentang tu. insyaAllah masuk list kuih akak ni. akak saya guna loyang bunga gitu kan, yang tebal tukan untuk bingka kan.. tapi melekat. hahaha.. semua loyang gini kalau kena tangan saya sik melekat aje.. haishh
ReplyDeleteowww kalau teringin tu, bolehlah cuba resepi bingka kentang ni Izah..mudah dan sedap...kalau guna acuan mcm ni, letak minyak/butter sekelilingnya..pastu masukkan dlm oven dlm 3 minit gitewww...pastu keluarkan dan tuang adunan dan bakar spt biasa..insyaAllah kuih tak melekat...cubalah...
Deletehmmm....macam macam jenis bingka boleh dapat di sini...kita pun sedang membingka ubi cheese...jom tukar
ReplyDeletejom..jom tukar suka sama suka...sedap tu bingka ubi cheese..tak pernah rasa...
Deleteakak dah buka email ke?
ReplyDeletedahhh..
DeleteSalam Yatie :)
ReplyDeleteWah mmg sedap nmpk bingka kentang nie lah lama tak buat kuih bingka :P
wkmsalam MamaHawa,
Deleteapa lagiiii...bolehlah cuba kalau teringin tu..
Bingka & Bingka lagi... Meriah nya...
ReplyDeletetuan rumah tngk kemaruk makan bingka..tu yg membingka jek...he3..
Deletekiter suka bingka kak... tgk macam2 bingka akak ada... nanti nak cuba jugak la bingka kentang nih.. terliur tgk izah punyer.. jagung tuh nak wat jugak! aishhhhh cakap ajer buatnyer hentah biler! hihihihi
ReplyDeleteamboi rajin tul adik akak nih asik membingka jek ek..hehe! nk kenen satu tupperware taruh bingka campur2 ek..seme perisa akak nak..hehehe!
ReplyDeleteSalam kak yatie!! alahaiiiiii... sana sini bingka ya? kita dah plan nak buat bingka tp asyik terbuat benda lain ajerrr, yg ni pun masuk list jugak dah byk betul list kita sampai tak tahu nk cuba yg mana satu dulu hihi.. tamak kita ni ehehe...
ReplyDeleteNampak mmg sedap. rajin nanti ingin jg nak cuba.
ReplyDeleteCuba jangan tak cuba.. Nak try buat bingka keledek dengan sos
ReplyDelete