Oklah terus pada resepinya ya, resepi asal dari Dayang Jack dan saya kopipes dari K.Nor. Terima kasih pada penyumbang resepi...mmng tak rugi mencubanya. Pada peminat ayam goreng tu, bolehlah mencubanya..mmng sedap sangat.
Bahan-Bahan :
- 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
- 2 tangkai daun kari
- 2 sudu besar tepung jagung (DJ guna tepung goreng kfc)
- 2 sudu besar rempah beriani (DJ guna 1 peket kecil rempah beriani Faiza)
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1/2 sudu makan serbuk kunyit
- 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
- sedikit air sejuk (jika perlu)
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan pes asam jawa
- garam dan gula secukupnya
- 6-7 batang serai
- 6 biji bawang merah
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 4 ulas bawang putih
- Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
- Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
- Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
as-salam kak Yatie
ReplyDeletesedapnya kalau dapat makan ayam ni dengan nasi lemak atau sedap dibuat ratah2..ni kalau tak silap Ayam Goreng Berempah Beriani#2 kan kak..?
Makaihhh kak..
ReplyDeleteMantop nih..
Mkn ngn nasi panas.. ;)
Take care & happy weekend yer.. ;)
sedap makan dengan nasi panas2 ni.rempah nak lebih ye..
ReplyDeletesalam kak yatie... nak bahagian peha tu.. 2... tak nak makan dengan nasi... nak ratah cam tu jer... sedap!
ReplyDeletefeveret aiman ni .. nak pulak kalau yg baru digoreng. sedap makan panas2, kan.
ReplyDeletesedapppppnyaaaaaaaaaaaa.............
ReplyDeleteseketul kak...
sedapnya tgk ayam goreng akak ni..kalau saya buat memang meratah gitu jer ni..hehe
ReplyDeletesalam kak yati..wahhh sy x pernah cuba lg ayam msk camginie..sedap x kak??..he hee mesti sedap kan..nk cuba jgk la..:)
ReplyDeleteDaun kari tu nampk segar sgt n tambah selera nk mkm ayam ni..nk cuba la nanti kak
ReplyDelete