Sunday, April 8, 2012

Kek Coklat Kukus (Kak Liza)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang ni layan kek coklat kukus yg sangat sedap, dahlah sedap..senang pulak membuatnya. Sebelum ni banyak cuba versi kek coklat samada yg di bakar ataupun di kukus. Ini juga antara kek coklat yg paling sedap yg pernah di cuba. Sebelum ni pernah buat ikut resepi ni, tapi tak n3 lagi sbb gambarnya tak berapa menarik..maklumlah guna kamera biasa je, warna kek coklat jadi hitam pulak dlm gambar. Last2 ngapppp je dan tak perlu tangkap gambar..hah3..Habis nak wat mcmana, dah terliur sangat si anak dan si emak...layan jelahhhh tekak sendiri. Tak payah letak krim coklat pun dah sedap...

Terima kasih pada Kak Liza kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni, juga buat Izah yg selalu menggoda menu yg sedap2. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada peminat kek coklat tu, bolehlah mencubanya...mmng berbaloi...leh wat niaga lagiiiii....



Bahan A [Kacau rata]
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air
  • 1 cawan butter cair
  • 2 cawan gula perang
Bahan B [ayakkan]
  • 2 cawan tepung superfine
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 s/k baking powder
  • 1/2 s/k soda bikarbonat
  • 1/2 sk serbuk nescafe *izah tambah
Bahan C [kacau rata]
  • 1 biji telur ayam *izah letak 2 biji B
  • 1 s/k esen vanilla
Cara1.
  1. Panaskan kukusan
  2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
  3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
  4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
  5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
  6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.(bungkus kain penutup kukus)
  7. Hiaskan dengan krim coklat
KRIM COKLAT
  • 250 gm cooking coklat
  • 1 s/b cocoa butter [butter]
Cara
  1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
  2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
  3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
  4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
  5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.

22 comments:

  1. testing.. uikk napa tak masuk lak komen..

    ReplyDelete
  2. eh boleh pulak.. hehhe... sedap kan kek ni. saya letak nescafe tu nak bagi ada haruman tu. mmg best

    ReplyDelete
  3. Salam kka,
    nampak kek kat dapur kengkawan sedap je rasa..nak buat ntahkan bila..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam kak yatie!! kita mintak sepotong ya kak :D kek2 mcm ni skrg ni kurang sikit, nak2 kek cekelat, tekak dah tuaaa jerrr kita ni hihihi... boleh makan tp tak leh makan byk2, tp kalau kek2 mcm ni kita suke mkn bhgn tepi2nya hihihi...

    ReplyDelete
  5. Assalam Dik Yatie...wah ada coklat kek la..dah lama Akak tak buat ni...Akak nak ucap TQ & mohon halalkan ya Dik atas sebarang resepi yang Akak guna pakai dari blog Adik ni ya.Terima Kasih daun keladi!

    ReplyDelete
  6. Assalam Yatie cayang...apa khabar? Waahh kek coklat kukus kak Liza ni mmg best, akak pun dah byk kali buat, anak2 suka sangat2...Kalau diaorg balik jer mesti nak kek coklat, nak senang godek jer yg resepi kak Liza ni...mmg berbaloi2 kan.. ^__^

    ReplyDelete
  7. Assalam kak, kek resepi kak liza ni memang best sgt...saya pun suka. Ni lah resepi pertama kek coklat yg pernah saya cuba dulu. kek ni saya pernah sekali buat sampai 3 biji utk jualan bersama persatuan ladies masa saya dok Dhaka 5 thn dulu tapi masa tu tak ada blog lagi.nanti nk kena buat lagi la.

    sedapnya tgk kek akak yg hitam manis ni..ada topping lagi tu:)

    ReplyDelete
  8. salam kak yatie..sedap nampak kek coklat tu..
    kak, saya mintak izin share resipi mee rebus akk tu tau..sangat sedap.tq kak..:))

    ReplyDelete
  9. salam akak,maaflah yer masih ganggu lagi..ehehe..ct dah reply email ari tuh(second time) tunggu akak reply again...:)

    ReplyDelete
  10. As salam Yatie. Malam tadi saya buat kek coklat kukus tapi tak cantik permukaannya. Pelapik apa yang Yatie guna untuk melapik loyang, ya. Nnt bolehlah jenguk blog saya dan bertukar link.

    ReplyDelete
  11. uitt sdap nak trylaa.. cam seng jerr, klu buat masukkan dlm paper cup boleh tak.?

    http://pinkpurplemerah.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. uuuuuhhhhh....selera ttibe terbangkit..

    ReplyDelete
  13. dah cuba malam tadi..minus nescafe..(dah malam2 malas nk redah cari neskapi..) and berjaya..hehehe..sedap rasa kek kukus ni..ini kek kukus sy yg pertama! thanks for sharing the recipe.. :)

    ReplyDelete
  14. salam..na tya lau nak tmpah kira mcm mna???

    ReplyDelete
  15. dear, nak try arini .. oven roshaaak

    ReplyDelete
  16. semua bhn 2 kcu ats api ke kak??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut cara2nya ya, takde yg kena kacau atas api pun..just kacau rata..

      kalau utk topping kek saja yg kena kacau atas api coklat tu..harap membantu ya..

      Delete
  17. assalamualaikum kak yatie,

    resepi ni tak padat kan keknya?

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum yatie...terima kasih di atas perkongsian resipi dalam blog yatie ni..minta dihalalkan ilmu masakan yang disharekan ..sememangnya ilmu yang dipergunakan keberkatannya...semoga yatie dan keluarga diberkati selalu..ameen..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails