Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Agar2 santan Ros ni saya buat masa hari minggu yg lepas. Biasanya buat perisa pandan atau gula merah, kali ni saja tukar pada perisa ros pula. Saya cuma gantikan perisa pandan tu pada perisa sirap ros....mmng sedap dan harum je masa menikmatinya. Lebih sedap lagi kalau di sejukkan dulu, terasa nyaman je lalu kat tekak. Kali ni cuba resepi dari Hana pula, ni pun gara2 tergoda tngk agar2 santan pandan yg Izah buat tempohari. Buatnya mudah je, nak dngn tak nak je sebenarnya..kan..kan...Terima pada penyumbang resepi, izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya...pada peminat agar2 tu, bolehlah mencubanya...sedap tauuuu..sekejap je licin..
Bahan-bahan
- 10g serbuk agar-agar
- 1 cawan gula
- 1100 ml air
- 170ml air campur 1 paket santan serbuk - hana guna santan pekat *izah jadikan 200ml,Yatie buat mcm Izah juga.
- 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
- secubit garam
- 1 helai daun pandan
- perisa ros/sirap ros
- Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
- Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
- Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
- Tuang kedalam loyang atau acuan.
- Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.
salam kak,
ReplyDeleteSejuk rasa anak tekak bila terpandang agar2 merah bersantan nie, teringinlah pulaknyee..
Salam...sejuk tekak bila dapat makan waktu panas begini.
ReplyDeleteAssalam Dik Yatie...cantik kejadiannya...kalau letak susu jadi bandung kan...tapi yang ni diff..mesti lemak2 gitu..!
ReplyDeletesejuk tekak..
ReplyDeleteCantik. Terliur jer
ReplyDeleteNak cuba lah.... Sedapnya dan enak dipandang.;)
ReplyDeletesedapnya...trasa sejuk tekak kalau dpt mkn ni...
ReplyDeleteAduhh comel betul bila dibuat ros gini. Tapikan kak saya tengok yg bentuk love tu mcm dah ada 3 layer la kak. Kan.. Masa saya buat ni saspen samgat tak de layer. Tapi bila potong elok jek sama tinggi. Hehe
ReplyDeleteermmm...nyamannya tekak dapat makan agar2 love tu...
ReplyDeleteAssalamualaikum kak Yatie..
ReplyDeletesedapnya nampak agar2 tu kak..kalo telan di waktu cuaca panas terasa dingin je terus lalu tekak tu haa.. mesti sedap gak perisa ros kan