Ok kali ni nak kongsikan bersama resepi Kari Kurma Telur yg sedap ni. Sebelum ni ada kawan yg mengatakan dia peminat telur dan bertanyakan pada saya, boleh tak kongsikan resepi yg berasaskan telur. Pada saya mudah je, resepi ayam boleh juga di tukarkan pada telur...pastu olah2lah sendiri ikut kesesuaian rasa...mudahkan. Pada peminat telur tu bolehlah cuba resepi ni bagi mempelbagaikan koleksi masakan berasaskan telur.
BAHAN- BAHAN
- 10 biji telur ayam- di rebus, kopek kulitnya dan kelar2kan sikit permukaannya.
- 2 biji kentang- kupas dan belah 4
- 2 biji tomato- belah 4 setiap biji
- 1 keping asam gelugor
- 2 cwn santan cair
- 1 cwn santan pekat
- 2 sudu besar rempah kari ayam
- 2 sudu besar rempah kurma
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 btng lada merah/hijau (belah 2)
- Garam dan gula
- 1 sudu besar kerisek
- Minyak utk menumis
- 2 ulas bawang merah, dihiris
- 1 ulas bawang putih, dihiris
- 1 tangaki daun kari
- 1 btng serai- dititik
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- Blend bahan2 kisar sehingga halus, campurkan bersama rempah kari, rempah kurma dan serbuk cili... kisar lagi.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan serai yg di titik, masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
- Masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan masak hingga mendidih, biar sehingga kentang empuk.
- Masukkan telur yg di rebus tadi. Masukkan kerisek dan gaul lagi.
- Masukkan asam gelugor, garam dan gula secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang santan pekat, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana.
- Akhir sekali masukkan tomato dan lada hijau/merah yg di belah 2.... masak sekejap lagi.
- Perasakan, sekiranya dah ok, matikan api dan hidangkan.
Happy 2nd Bloggersary Our Journey Begins
Assalamualaikum Yatie,
ReplyDeletebanyak tu 10 biji telur, mintalah barang 2 biji dengan lebihkan kuahnya buat cicah roti gardenia petang nih!
salam yatie..acik ambik resepi ye..belum pernah msak kari/kurma telur..biasanya..kaalu masak kari..rempah kari je..klau masak kurmah rempah kurma je
ReplyDeleteaslmkum yatie.. hari ni sy masak kari jugak.. kari ikan.. dah lama tak main msk2.. klau ada kari msti ada sambal belacan .. btmbh2 nasi..
ReplyDeleteAssalammualaikum kak Yatie cyng, sedap betul tgk kurma telur akak ni.lapar lak rasa..hehe
ReplyDeleteterima kasih kak Yatie, sudi ambil kad dan bunga ni...semoga perkenalan kita dialam maya ni akan berterusan hingga ke alam realiti pula satu hari nanti..InsyaAllah.
Assalamualaikum kak Yatie,
ReplyDeletePepagi terliur tgk kuah telur yang pekat nie.kalau cicah dengan lmpeng pun sodap nie..
Nak cuba buatlah ... nampak macam sodap ja
ReplyDelete