Oklah tamo citer panjang coz mlm tadi dah mengarang kisah semut dan kerengga. Lagipun dah lama tak mengarang, tu yg asah bakat mengarang lagi. Kali ni kisah anak sendiri, mmng sepontan jelah taip apa yg di ceritakan...btw mmng klakarlah Hamka ni...
Jomlah semak resepi yg mudah ni.
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam (dipotong 16,cuci dan toskan)
- 3 biji kentang- kupas kulitnya dan potong 4 setiap satu
- 3 biji tomato hijau- di belah 4 setiap satu
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air atau secukupnya
- 4 helai daun limau purut
- garam dan sedikit gula
- 3 batang serai (diketuk)
- 1 keping asam gelugur
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- 3 tangkai cili merah
- 15 biji cili api merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bwng merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk.
- Tumiskan serai yg di ketuk dan masukkan bahan2 kisar.
- Tumiskan sehingga terbit minyak dan naik bau.
- Masukkan ayam dan kentang. Masukkan air dan gaul rata, biarkan sehingga mendidih.
- Setelah kentang separuh masak, masukkan santan pekat, garam, gula,asam gelugur dan tomato hijau.
- Biarkan mendidih sambil di kacau rata.
- Masukkan daun limau purut.Setelah sebati, perasakan masam manisnya. Bila dah siap tutup api dan bolehlah di hidangkan.
**Boleh tambah air lagi kalau nak gulai yg berkuah, terpulang pada selera masing2 ya.
menarik resepi ni yatie. nanti ella nak cuba.
ReplyDeletesalam kak yati...resepi ni ala2 masak lemak cili api kan, Liza suka ni...pedas2 campur pulak ngn masam2 tomato...perggghhhh
ReplyDeleteSalam Kak Yatie cayang... serius ni.. perut dah lah lapar.. sampai sini terus kecurr..... nakkkkk
ReplyDeletenmpk sedappp...boleh la cuba jugak nti...
ReplyDeletemenarik tgk gulai akak guna tomato hijau tu..kat sini tak ada jual pula tomato gitu.alahai kelakar la hamka..:)
ReplyDeleteSalam kak yatie! tomato ijau ni specis tomato belum masak lagi eak? ke ada jenis tomato hijau? hihihi... jakun sgt2 sbb biasanyer terung yg bulat2 tu kaler hijau kan kan :D sedap ni kan kalau letak tomato mcm nii, kita pun kalau gulai2 suke sgt nak campur dgn mcm2 sayur, sbb sedap :)
ReplyDeletesalam..sodap ni haaaa kak.kalau sy makan mesti tambah nasi punya..
ReplyDelete