Belebat Pisang
Sumber: Yatiememories
Bahan-bahan (dpt 25 keping kuih...bergantung saiz kuih)
- Daun pisang secukupnya- di layurkan dan di lapkan bersih
- 30 biji pisang kapas- dilenyek halus (lebih kurang 3 cawan pisang yg telah di lenyek)
- 1/2 cawan gula pasir
- 5 sudu besar gula melaka- di racik halus (gula merah pun boleh)
- 1 1/2 cawan tpng gandum
- 4 sudu besar tepung beras
- 1/2 cawan santan pekat
- secubit garam
- Layurkan daun pisang secukupnya- utk resepi ni saya dpt dlm 25 keping kuih.
- Lenyek pisang sehingga hancur, masukkan gula pasir, gula melaka/ gula merah dan gaul sebati.
- Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul lagi dan masukkan santan dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati.
- Ambil dua sudu besar adunan dan letak atas daun pisang yg sudah di layurkan.
- Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung dngn kemas spt membungkus nasi lemak.
- Didihkan air di pengukus, setelah mendidih, bolehlah kukus kuih selama 25 minit.
- Setelah siap bolehlah di angkat, sejukkan dan hidangkan.
salam yatie...belebat nie cam lepat gak kan?cuma xguna kelapa parut cuma santan jer yer..nampak sedap tuh!
ReplyDeletesedapnyer...teringin plak...
ReplyDeleteakak, mas datang nak makan belebet pisang tu....
ReplyDeletemas tak pernah makan lagi...rasanya macam lepat pisang ke....he..he..
first time dengar nama belebat pisang ni...
nostalgia ni kak....sedap ni...teringat masa kecik2 mak selalu buat belebat ubi... nmpaknya lepas ni kena belajar2 la buat sendiri, hehehe...
ReplyDeletesedapnya belepat pisang tu..dh lama x mkn ni..kak atie antar kt cni sikit..hehe Ok..msk list..mesti buat nih..
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteKami panggil lepat pisang. Bestnya. Dapur kak yatie ni memang mengancam sungguh le. Hisshhh tambah lagi le senarai homework saya.
yatie.... sedapnya. rasa macam nak g mintak jer!
ReplyDeleteassalam yatie...ima suka kalau belebat pisang ni...wahhh rajin betul yatie lepas balik dr kg ni...berderet2 menu...ada lagi tak...hihi
ReplyDeleteSedapnya Yatie..kalau kat utara memang lepat pisang macam ni letak santan, bukan kelapa...
ReplyDeletewow. sedapnya.
ReplyDeletesalam....
ReplyDeletemm....nak 3 ketoi...
lama tak makan sejak dok kat sabah nie..
As salam yatie,
ReplyDeletelama dah tx makan kuih ni...ada lagi ke?
salam Yatie,...
ReplyDeletealamak belebat pisang la pulak.... sedapnyer!!! rumah sebelah ada kosong tak yatie?? ita nak pindah lah... dok dekat sikit senang ulur pinggan... hihi
belebat dgn lepat sama tak yatie?tgk bahan2nya cam sama kan?..ni akak bawak masak lemak utk yatie..hehe
ReplyDeletepisang kite baru abis wat cipon tadi... kene tunggu stok baru tp bungkus daun apa yer?? hihihihi..... sedap la kak... tingat mak kiter ... huhuhu
ReplyDeleteSalam Yatie..pisang tak der kat rumah..maknanya bole tengok jer la...kalau ada lagi nak gak sikit..
ReplyDeletesalam yatie suke dengan lepat pisang pebret ni
ReplyDeleteYatie, lepat pisang mcm ni mmg sedap, tambah ada santan kat dalam. Takyah letak kelapa parut lagi kan..Kalau dapat kat akak ni 3 ketui baru cukup...haha
ReplyDeletekak yatie, mlm2 singgah dapur akak ni....lapar la kak nengok lak lepat pisang kesukaan saya ni...adehhh nk blk tidola...hehe
ReplyDeleteFeberet saya ni....
ReplyDeletemie suka belepat pisang nih...family pun suka...selalu makan yang beli je sebab xberbakat nak buat...hehehhehe...ade lagi x kak yatie???? ingat nak mintak la 6 nak buat bf...hehehhehhhe
ReplyDeleteSelalu Yus panggil lepat, 1st time dengar pkataan belebat tu... kena masuk dalam kamus ni...
ReplyDeletefebret aku ni,,dlu tok aku ada selalu dia buat,,tp la ni nk mkn beli ja kat p.mlm
ReplyDeletesalam,,,huh penatnya berblogjoging,,,http://easywinpoker.blogspot.com http://tengokdvd.blogspot.com
kemas je kuih lepat akak ni..memang mcm mcm versi..ada inti la kan..tapi mak slalu buat yang mcm ni aje...sedap kalau pisang banyak2..wooww
ReplyDeleteSedap kak yatie..teringat lepat mak..:)
ReplyDelete