Bahan- Bahan (loyang 9in x 9in)
- 3 biji telur
- 3 cwn santan (sederhana pekat)
- 2 cwn tepung gandum
- 1 cwn gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar butter
- 2 cwn keladi- yg telah direbus, di toskan dan dilecek
- 1 sudu kecil pewarna purple (kalau takde letak warna merah+warna biru)
- sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih
- Panaskan oven pada suhu 200C, sapukan sedikit butter di sekeliling loyang, panaskan sebentar .
- Masukkan keladi yg di rebus dlm blender, masukkan sekali telur, gula, garam, butter, santan dan tepung. Blend semuanya, kalau tak muat blend separuh2.
- Gaul sebati dan letak pewarna dan gaul lagi.
- Tuang dalam tin yang telah di lenserkan butter tadi.. Taburkan sedikit bijan di atas permukaan kuih.
- Bakar selama 1 jam, guna api atas dan bawah. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran lagi selama 10 minit dan guna api atas sahaja.
- Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sehingga betul2 sejuk.
- Setelah sejuk bolehlah di potong dan di hidangkan. Selamat Mencuba...
pekenannya akak tengok bingka ni yatie..akak ambik resepinya ya..dah berlambak2 dlm list dah ni..hehe
ReplyDeletealaaa sedapnyer
ReplyDeletekaloi malas laaa nk masak-masak nie
order bleyh tak
tlg poskan
heheheh
:P
Assalammualaikum kak yatie, sedapnya bingka cantik jer colournya...tak pernah mkn lagi yg jenis bubuh keladi ni...pagi-pagi ( kat finland) ni singgah dapur akak terasa lapar pulak....nk tapau sikit buat bf ni kak...hehe
ReplyDeletesedapnya Yatie kite pun ade keladi nak membingka jugak ni,hehehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeletekat rumah saya sorang je makan kuih2 cam gini. Huahh sian kat saya kan. nak cuba buat tapi tak tak berdaya nak menghabiskan.
amboi rajinnya..sempat dia buat binka lagi sebelum tido..
ReplyDeletehmm..nampak sedap!
isk kalau saya jadi cik abang..
mesti perut mone je..:)
sedapnya nampak bingka tu.. akak pun suka bahagian yg berkerak jugak kalau bingka2 ni.. hehe.. lama akak tak buat bingka...
ReplyDeleteKak Yatieeeeeeeeee...wah wah wah ...sedapnye bingka keladi...x pernah wat mmm ujong minggu ni plan nak g carik keladi la....
ReplyDeletetengok pun dah tahu sedap.....belum rasa lg tu....hehe
ReplyDeleteYatie...adoiii, awatlah dera mata akak nih..siksa jiwa raga....kuih bakar keladi lak aiihhh...mana la nak cari keladi ni eh..kna tunggu Pasar Tani hari minggu baru ada..tu pun blm tentu leh buat..hehehee
ReplyDeletesalam...yatie..kita ada labu jer..ingat nak wat bingka labu jer la..keladi tak der stok..
ReplyDeleteas-salam kak, sedapnya bingka keladi..suka mkn ni
ReplyDeletewarnanya pun menarik!!
wahhh..cantiknya bingka keladi tu......
ReplyDeletenampak pun sedapp sangat....
As'salam yatie ..sah ratu bingka ni..mmg npk cantik warna dan kuih ni sungguh selera betul suka kuih macam ni ..ingat ada masa nnt nak try wat...kena cari keladi ni..
ReplyDeleteSalam..almak kat cini ada bingka keladi ..x leh tahan negoknya...suka sangat..warna pepel yg menarik..nnt nak try wat kalau ada masa megizinkan
ReplyDeletewaalaikumussalam kak... kita kabar baik... arap akak pon sihat2 jg... sedapnyer tgk akak nyer bingka keladi... nanti blk mesia leh la cuba... suka sangat pesen2 kuih bakar...
ReplyDeleteCantiknya kek tu... Nida suka warnanya, menarik dan tertarik...
ReplyDeleteFirst time dengar nama kuih ni.. :)
bl tgk ni..teringat bingka beras yatie yg sy try dulu..sedapnyer..tp klu bt ni sy sorang jer mkn..tu yg x best tu...ish,depa ni x bg kerjasama langsung..:))))
ReplyDeletex penah try yg keladi nih..insyaallah nti eina cuba...
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie..wah kat sini ada bingka keladi, tentu sedap ni kan! cantik je warna purple tu..anak2 akak pon suka mkn kuih mcm ni.akak masuk list dulu lah yea.. :)
ReplyDelete